Wat is een altcoin: Leer hier alles voor Altcoins (2024)

Bitcoin is de bekendste cryptocurrency, maar er zijn nog duizenden andere digitale valuta’s, bekend als altcoins, ofalternatieve cryptocurrency. Maar wat is een altcoin eigenlijk?

Veel mensen denken dat altcoins gewoon goedkope imitaties van Bitcoin zijn. Maar dat is niet waar. Altcoins zijn digitale valuta’s die hun eigen unieke kenmerken en doelen hebben. In dit artikel leggen we uit wat altcoins zijn, hoe ze verschillen van BTC, en wat de verschillende soorten altcoins zijn.

1 Introductie tot de altcoin: de alternatieve crypto coin

Altcoins werken op dezelfde basisprincipes als BTC. Ze maken gebruik van een gedecentraliseerd grootboek, de blockchain, om transacties vast te leggen en te verifiëren. Deze blockchain wordt onderhouden door een netwerk van knooppunten, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die de valuta controleert.

Laten we beginnen met de basis. Een altcoin is elke cryptocurrency die nietBitcoinis. Terwijl Bitcoin de allereerste digitale valuta was en nog steeds de meest bekende en waardevolle is, hebben altcoins hun eigen unieke kenmerken en doelen. Ze zijn ontworpen om tekortkomingen van BTC aan te pakken of om nieuwe functionaliteiten te bieden.

Alle altcoins brengen risico’s met zich mee, net zoals alle cryptocurrencies. Probeer altijd op de 5 volgende punten te letten:

  1. De prijzen van veel altcoins zijn volatiel en kunnen sterk schommelen.
  2. Er zijn maar weinig winkels die altcoins accepteren als betaalmiddel vanwege de lage adoptiegraad.
  3. Er worden veel altcoins geïntroduceerd die eigenlijk niks anders zijn dan oplichterij.
  4. Altcoins hebben een groter risico om hun waarde te verliezen of zelfs in te storten.
  5. Ze zijn minder toegankelijk en betrouwbaar dan Bitcoin.

Wees voorzichtig met het kopen van altcoins! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn altcoins geen snelle manier om geld te verdienen. Bezwijk niet voor de angst om iets te missen, ook bekend als FOMO (Fear Of Missing Out).

Blijf altijd kritisch.

Onderzoek elke crypto munt grondig voordat je belangrijke beslissingen neemt. Zelfs crypto-experts gaan op deze manier te werk.

Investeer zelf in 5 eenvoudige stappen

Hier is een gestructureerd stappenplan om je te begeleiden bij het beleggen in alternatieve coins:

Wat is een altcoin: Leer hier alles voor Altcoins (1)

Stappenplan voor een investering in altcoins:

Wat is een altcoin: Leer hier alles voor Altcoins (2)

Stap 1. Onderzoek de Altcoin

Lees goed door de white paper, ofin het Nederlands ‘witboek’. Dit iseen document met uitvoerig plan van het bedrijf voor het project. Blijf ook op de hoogte van wat de ontwikkelaars investeren in het project. Denk hierbij aan financiële investeringen, groei van het team en updates via social media.

Wat is een altcoin: Leer hier alles voor Altcoins (3)

Stap 2. Selecteer een Betrouwbare Beurs

Zoek een gerenommeerde cryptocurrency-beurs waar je de geselecteerde altcoin kunt kopen. Controleer de beveiligingsmaatregelen van de beurs.

Wat is een altcoin: Leer hier alles voor Altcoins (4)

Stap 3. Maak een crypto wallet aan

Gebruik een betrouwbare cryptocurrency exchange om je alternatieve coins veilig te bewaren. Of overweeg een crypto wallet voor maximale beveiliging.

Wat is een altcoin: Leer hier alles voor Altcoins (5)

Stap 4. Koop de Altcoin

Plaats een bestelling op de geselecteerde beurs om de altcoin te kopen. Volg de instructies van de beurs om de transactie te voltooien.

2 Welke soorten altcoins bestaan er?

Er zijn letterlijk duizenden verschillende altcoins beschikbaar, elk met zijn eigen doel en technische specificaties. Hier zijn enkele van de bekendste categorieën alternatieve coins:

  1. Bitcoin-forks: Dit zijn altcoins die zijn gebaseerd op de originele Bitcoin-code, maar enkele wijzigingen hebben aangebracht om verschillende functies te bieden. Voorbeelden zijn Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin SV (BSV).
  2. Ethereum Tokens: Deze altcoins zijn gebouwd op het Ethereum blockchainplatform en worden vaak gebruikt voor slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties (dApps). Voorbeelden zijn Chainlink (LINK) en Uniswap (UNI).
  3. Privacy Coins: Deze altcoins zijn ontworpen om de privacy van gebruikers te waarborgen en transacties anoniem te maken. Voorbeelden zijn Monero (XMR) en Zcash (ZEC).
  4. Stablecoins: Gekoppeld aan een stabiele activa zoals de Amerikaanse dollar om prijsvolatiliteit te minimaliseren. Voorbeelden zijn Tether (USDT) en USD Coin (USDC).
  5. Platform Coins: Sommige altcoins fungeren als basisplatforms voor het ontwikkelen van gedecentraliseerde applicaties en slimme contracten. Voorbeelden zijn Cardano (ADA) en Binance Coin (BNB).
  6. Utility Tokens: Gebruikt binnen specifieke ecosystemen of platforms voor het uitvoeren van taken of toegang tot services. Voorbeelden zijn VeChain (VET) en Basic Attention Token (BAT).
  7. Niche Coins: Gericht op specifieke niches of industrieën, zoals entertainment, gaming of supply chain management. Voorbeelden zijn Enjin Coin (ENJ) en Waltonchain (WTC).
  8. Proof of Stake (PoS) Coins: Gebruiken een ander consensusmechanisme dan Bitcoin’s Proof of Work (PoW) om transacties te valideren. Voorbeelden zijn Tezos (XTZ) en Cardano (ADA).
  9. DeFi Coins: Makenn deel uit van het opkomende DeFi (Decentralized Finance) ecosysteem en worden gebruikt voor het lenen, uitlenen en verhandelen van digitale activa. Voorbeelden zijn Aave (AAVE) en Compound (COMP).
  10. Non-Fungible Tokens (NFT’s): Hoewel NFT’s meestal geen traditionele altcoins zijn, verdienen ze wel vermelding. NFT’s vertegenwoordigen unieke digitale items en worden vaak op blockchain-platforms zoals Ethereum verhandeld.

Dit is slechts een selectie van de vele verschillende soorten altcoins die beschikbaar zijn.

3 De bekendste altcoin: Ethereum

Ethereum, gelanceerd door Vitalik Buterin in 2015, is de meest prominente alternatieve cryptocurrency naast BTC. Het biedt een platform voor slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties (dApps). Ethereum’s ERC-20-tokennorm veroorzaakte de explosie van Initial Coin Offerings (ICO’s) in 2017.

Om schaalbaarheidsuitdagingen op te lossen, is Ethereum in 2020 overgestapt naar een Proof of Stake (PoS) consensusmechanisme met de upgrade naar Ethereum 2.0. De explosie van Decentralized Finance (DeFi) en Non-Fungible Tokens (NFT’s) in 2020 maakte gebruik van de flexibiliteit van Ethereum en heeft het blockchain-ecosysteem veranderd.

Ethereum 2.0 zal de schaalbaarheid en energie-efficiëntie verder verbeteren in verschillende fasen. Kortom, Ethereum blijft een voorloper op het gebied van blockchain en decentralisatie, met een veelbelovende toekomst.

4 Stablecoins:Altcoins met een stabiele factor

Een ander opvallend type altcoin, dat de afgelopen jaren aan aanzienlijke populariteit heeft gewonnen, is de stablecoin. Terwijl cryptocurrencies zoals BTC en Ethereum bekend staan om hun prijsvolatiliteit, bieden stablecoins een oase van stabiliteit in de wereld van digitale activa.

Deze altcoins worden ondersteund door traditionele fiatvaluta’s zoals de Amerikaanse dollar en hebben de crypto-ruimte getransformeerd door een betrouwbare waardeopslag en een efficiënt ruilmiddel te bieden.

Dit kun je terug zien in dechart van CoinGecko.

Wat is een altcoin: Leer hier alles voor Altcoins (6)

5 Groeit het aantal altcoins?

Er komen steeds meer altcoins bij, wat de diversiteit van de cryptomarkt weerspiegelt. De allereerste crypto was Bitcoin en de blockchain ervan werd gestart in januari2009.

Eind 2013 waren er meer pas 50 verschillende cryptocurrencies. Tien jaar later, in 2023, groeide de cryptocurrency-markt uit tot meer dan 10.000 verschillende munten.

Dat is op te halen uitCoinGeckogegevens.

Wat is een altcoin: Leer hier alles voor Altcoins (7)

6 Risico’s van alternatievecoins

Wat is een altcoin: Leer hier alles voor Altcoins (8)

Hoewel altcoins aantrekkelijke investeringsmogelijkheden bieden, zijn er ook risico’s verbonden aan deze activa. Enkele belangrijke risico’s zijn:

  1. Prijsvolatiliteit: Altcoins kunnen veel volatieler zijn dan traditionele activa, wat leidt tot snelle prijsschommelingen. Dit kan zowel kansen als risico’s met zich meebrengen.
  2. Fraude en scams: De cryptocurrency-markt heeft zijn deel van fraude en oplichting. Wees altijd op je hoede voor dubieuze projecten en beloftes van “snel rijk worden”.
  3. Regelgeving: De regelgeving rondom cryptocurrencies kan variëren en veranderen, wat invloed kan hebben op de waarde en het gebruik van altcoins. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de wettelijke ontwikkelingen.
  4. Technologische Risico’s: Altcoins zijn vaak gebaseerd op complexe technologieën. Er kunnen technische problemen of kwetsbaarheden ontstaan die de werking van de altcoin kunnen beïnvloeden.

7 Potentie van nieuwe altcoins

De potentie van nieuwe alternatieve coins is opmerkelijk. Ze dagen Bitcoin uit als alternatieve investeringen en blockchain-technologieën. Met voortdurende innovaties en groeiende acceptatie groeit hun belang. Ethereum, met slimme contracten en DeFi, staat centraal.

Andere cryptomuntenbieden unieke functies, zoals privacy (Monero) of schaalbaarheid (Cardano). NFT’s, ondersteund door Ethereum en andere blockchains, verstoren de kunst- en entertainmentindustrie. Terwijl Bitcoin de digitale goudstandaard blijft, vormen altcoins een diverse markt vol kansen.

Naast veelbelovende cryptomunten zijn er ook “sh*tcoins” op de markt. Deze term verwijst naar cryptocurrencies van lage kwaliteit zonder waardevolle technologie of doelstellingen. sh*tcoins worden vaak geassocieerd met fraude, pump-and-dump-schema’s en manipulatie.

Ze kunnen snel in waarde stijgen maar ook instorten. Het is cruciaal voor investeerders om waakzaam te zijn en hun onderzoek te doen om te voorkomen dat ze betrokken raken bij dubieuze projecten. sh*tcoins benadrukken het belang van due diligence en beleggen in cryptocurrencies met een solide basis en geloofwaardige teams. Het crypto-landschap biedt kansen, maar beleggers moeten voorzichtig navigeren om verlies te voorkomen.

We willen blijven benadruken: beleggen vereist grondig onderzoek en risicobeheer. Als de crypto-wereld blijft evolueren, kan de potentie van welke altcoins nog verder groeien, maar volatiliteit blijft een factor om rekening mee te houden.

8 Vraag en Antwoord

1. Wat is een altcoin?

Een altcoin is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar alle alternative cryptocurrencies (digitale valuta’s) die niet Bitcoin zijn.

2. Welke munten zijn altcoins?

Er zijn verschillende soorten altcoins, waaronder tokens, stablecoins en utility-coins. Tokens zijn digitale activa die worden gebouwd bovenop een bestaand blockchain-platform zoals ETH.

3. Waarom investeren mensen in altcoins?

Mensen beleggen in altcoins omdat ze geloven dat deze digitale valuta’s een potentieel hebben om in waarde te stijgen. Sommige cryptocurrency’s hebben unieke functies of toepassingen die Bitcoin niet heeft, en investeerders hopen daarvan te profiteren.

4. Zijn er risico’s verbonden aan het investeren in altcoins?

Ja, er zijn risico’s verbonden aan het beleggen in altcoins. De cryptomarkt is volatiel en de waarde van cryptocurrency’s kan sterk fluctueren. Bovendien zijn sommige coins mogelijk niet succesvol op de lange termijn.

5. Wat zijn enkele populaire altcoins?

Enkele populaire altcoins zijn Ethereum, Litecoin, Ripple, Cardano en Dogecoin. Deze altcoins hebben elk hun eigen functies en toepassingen, en hebben een aanzienlijk marktaandeel binnen de cryptomarkt.

8. Wat is het verschil tussen Bitcoin en altcoin?

Bitcoin is de eerste en meest populaire cryptocurrency. Altcoins zijn andere cryptocurrencies die niet Bitcoin zijn.

9 Conclusie

Investeren in altcoins biedt kansen voor diversificatie en groei van je financiële portfolio. Het is echter belangrijk om grondig onderzoek te doen, voorzichtig te zijn en de risico’s te begrijpen voordat je begint met investeren in altcoins.

Met het juiste stappenplan en bewustzijn van de risico’s kun je weloverwogen investeringsbeslissingen nemen in de wereld van altcoins.

Let op: Wij geven geen financieel advies. Ons doel is om te helpen bij het vinden van informatie die je zoekt over de cryptowereld. Doe altijd je eigen onderzoek en raadpleeg meerdere bronnen.

Wat is een altcoin: Leer hier alles voor Altcoins (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated:

Views: 6225

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.