De top ETF’s die de S&P 500 volgen | Artikel (2024)

Als je wilt beleggen in de Amerikaanse markt, kun je kiezen voor de S&P 500-index. Deze index (beheerd door S&P Global), is een van de meest populaire en wereldwijd gevolgde indexen. Het volgt de prestaties van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven en beslaat ongeveer 80% van de beschikbare marktkapitalisatie.

ETF's die de S&P 500 volgen, vormen de basis van veel portefeuilles. Ze bieden de mogelijkheid om te beleggen in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven via één beleggingsproduct. Maar, hoe weet je nou welke ETF het beste bij je beleggingsstrategie past, als er zoveel is om uit te kiezen? We lichten de vijf meest populaire* ETF’s, die de S&P 500 volgen, uit en laten je weten waar je op moet letten voordat je gaat beleggen.

Naam ISIN Type
Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD1 IE00B3XXRP09 Distribuerende ETF
iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD Acc2 IE00B5BMR087 Accumulerende ETF
Lyxor S&P 500 UCITS ETF - D-EUR3 LU0496786574 Distribuerende ETF
Invesco S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc4 IE00BNGJJT35 Accumulerende ETF
iShares S&P 500 Inf Tech Sector ETF USD Acc5 IE00B3WJKG14 Accumulerende ETF

*Meest populair:

1Op basis van fondsgrootte in EUR

2Op basis van fondsgrootte in EUR

3Op basis van 1 jaar fondsrendement per 31.10.23

4Goedkoopste ETF’s die deze index volgen

5Enige ETF die de S&P 500 Capped 35/20 Information Technology-index volgt

Op ons platform vind je een groot aantal S&P 500 ETF's. Sommige van deze ETF’s zitten ook in onze Kernselectie, wat betekent dat de commissiekosten van het huis zijn*.

*Voor onze ETF Kernselectie zijn de commissiekosten van het huis. Je betaalt alleen € 1 handlingskosten. De ETF kernselectie is aan verandering onderhevig en valt onder een Fair Use Policy. Valuta-, externe product- en spreadkosten kunnen van toepassing zijn. Raadpleeg de lijst voordat je belegt.

Wat zijn de top S&P 500 ETF’s?

Vanguard S&P 500 | Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD | VUSA | IE00B3XXRP09

Deze ETF zit onze ETF Kernselectie. Vanguard rekent een TER of TKR (totale kostenratio) van 0,07% op het product. De dividenden worden elk kwartaal uitgekeerd, dus dit is een distribuerend ETF. Het fonds hanteert een passieve beleggingsaanpak, wat betekent dat Vanguard alle aandelen bezit. Dit is zodoende een fysiek ETF. De Vanguard S&P 500 ETF volgt de prestaties van de S&P 500 door te beleggen in alle onderliggende effecten in dezelfde verhouding als de Index.

Bekijk de KID voor meer informatie.

iShares S&P 500 | iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) | SXR8 | IE00B5BMR087

Deze iShares ETF is de grootste ETF die de S&P 500 volgt (op het moment van schrijven) en is ook onderdeel van onze ETF Kernselectie. Het heeft ook een jaarlijkse TER van 0,07% en biedt fysieke blootstelling aan het fonds. Deze ETF keert geen dividend uit, wat betekent dat alle winsten worden herbelegd in de ETF. Dit betekent dat dit een accumulerend ETF is.

Bekijk de KID voor meer informatie.

Lyxor S&P 500 | Lyxor S&P 500 UCITS ETF - D-EUR | LU0496786574

Dit is een grote ETF met €2.382 miljoen aan beheerd vermogen, vanaf november 2023. Het is een distribuerend ETF en de dividenden worden jaarlijks aan beleggers uitgekeerd. Lyxor’s TER bedraagt 0,09% per jaar. Dit fonds maakt gebruik van synthetische replicatie om de prestaties van de index te volgen.

Bekijk de KID voor meer informatie.

Invesco S&P 500 Equal Weight | Invesco S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc | IE00BNGJJT35

Dit is een kleinere ETF met €71 miljoen aan beheerd vermogen (vanaf november 2023). Invesco volgt met deze ETF een andere aanpak en volgt de S&P 500 Equal Weight Index. Die index volgt de grootste Amerikaanse aandelen met een gelijk gewicht van 0,20%. Van alle ETF’s die deze index volgt, is de Invesco S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc de goedkoopste.

Dit is een fysieke en accumulerende ETF. Aandelenposities worden elk kwartaal actief teruggebracht tot proportie, en dit wordt weerspiegeld in de TER, die vaststaat op 0,20%.

Bekijk de KID voor meer informatie.

iShares S&P 500 Inf Tech Sector | iShares S&P 500 Inf Tech Sector ETF USD Acc | IE00B3WJKG14

Deze ETF richt zich op tech-bedrijven binnen de S&P 500 en volgt de S&P 500 Capped 35/20 Information Technology Index. Het gewicht van het grootste bedrijf in de index is beperkt tot 35%, de andere bedrijven hebben een gewicht van 20%. Als je deze koopt, investeer je in een specifiek marktsegment binnen de S&P 500-index. De TER (totale kostenratio) die beleggers moeten betalen, is 0,15% per jaar. Dit is een fysieke en accumulerende ETF, dus het dividendinkomen wordt herbelegd in het beleggingsproduct.

Als je benieuwd bent naar deze ETF, vind je ‘m in onze ETF Kernselectie. Bekijk hier de KID.

Naast bovenstaande lijst vind je op ons platform nog veel meer ETF’s. je hebt toegang tot allerlei marktspecifieke ETF’s in verschillende categorieën. Bekijk onze lijst en ontdek de ETF die het beste bij je beleggingsstrategie past.

Hoe kies ik een S&P500 ETF?

Bij het kiezen van een S&P 500 ETF is het goed om hierop te letten:

Totale kostenratio (TER of TKR)

ETF’s zijn erg populair vanwege de relatief lage kosten. De TER (totale kostenratio) geeft je een ruwe schatting van de jaarlijkse kosten die je moet betalen om een ETF aan te houden. Dit betreft verschillende administratieve, juridische, operationele en marketingkosten die door de ETF-provider worden gemaakt en die worden afgetrokken van de opbrengsten. Handelskosten en belastingen zijn niet inbegrepen.

Liquiditeit

Als je een ETF kiest, is liquiditeit een belangrijke factor om mee te nemen. Een goede liquiditeit betekent dat je de ETF zonder problemen en tegen een eerlijke prijs kunt kopen en verkopen. Een ETF die niet vaak wordt verhandeld, kan moeilijker te verkopen zijn. De bied- en laatkoers is een goede indicatie van de verhandelbaarheid. De spread kan relatief groot zijn voor ETF’s die niet vaak worden verhandeld.

Tijd in de markt

Bij het kiezen van een S&P 500 ETF is het verstandig om ook te kijken naar de leeftijd. ETF’s die langer op de markt zijn, hebben een trackrecord dat laat zien hoe de prijs reageert op economische cycli en marktomstandigheden. Het analyseren van de ETF’s vroegere prestaties kan inzicht geven in hoe stabiel een ETF is. Het is echter belangrijk om te melden dat prestaties uit het verleden geen garantie zijn voor toekomstige resultaten.

Dividenden

Bij het kiezen van een S&P 500 ETF is het belangrijk om rekening te houden met de dividenden. Bij een accumulerende ETF worden de dividenden niet uitbetaald aan beleggers, maar automatisch herbelegd. Op deze manier kan je positie sneller groeien. Deze ETF’s zijn geschikter voor beleggers die over een langere periode kapitaal willen opbouwen dan voor beleggers die op zoek zijn naar inkomen. Als je regelmatig dividend wilt ontvangen, kun je kiezen voor een distribuerende ETF. Op deze manier heb je een stabiel passief inkomen, hoewel dividendbetalingen niet altijd gegarandeerd zijn.

Beleggingsstrategie

ETF’s kunnen verschillende beleggingsstrategieën volgen: een passieve aanpak, die simpelweg een benchmark index kopieert, of een actieve aanpak, die actief portefeuillebeheer omvat. Het is belangrijk om te begrijpen welke beleggingsstrategie jouw voorkeur heeft en de ETF te kiezen die het beste aansluit bij jouw voorkeuren en rendementsverwachtingen.

Verschil in prestaties

Als je overweegt om in een ETF te beleggen, is het verstandig om de trackingverschillen te bekijken en te vergelijken. Hierdoor begrijp je de prestaties van je ETF beter. Trackingverschil is het verschil tussen de prestaties van de ETF en de prestaties van de index. Het kan zowel klein als groot, positief als negatief zijn.

Wat zijn S&P500 ETF’s?

Een ETF is een beleggingsproduct dat een index, grondstof of obligatie volgt. In het geval van een S&P 500 ETF volgt het de S&P 500-index. Het doel van deze ETF is om de prestaties van de aandelenmarkt van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Soms volgt een ETF niet de hele S&P 500, maar slechts een specifiek bedrijfssegment binnen de S&P 500. De iShares S&P 500 Energy Sector UCITS ETF volgt bijvoorbeeld alle bedrijven binnen de S&P 500 uit de energiesector.

Er zijn verschillende aanbieders van S&P 500 ETF’s. Over het algemeen zijn de beheerkosten die door deze aanbieders in rekening worden gebracht laag. Dit komt omdat ETF’s over meestal passieve beleggingsproducten zijn en in tegenstelling tot beleggingsfondsen, niet actief beheerd hoeven te worden. De samenstelling van de index wordt niet bepaald door de vermogensbeheerder, maar door S&P Dow Jones Indices.

Er zijn fysieke en synthetische ETF’s:

Fysieke ETF

Om een S&P 500 ETF te creëren, koopt een aanbieder aandelen van alle bedrijven in de S&P 500 index. Deze aandelen, en subgroepen daarvan, worden vervolgens verpakt in een ETF die je kunt kopen.

Synthetische ETF’s

Bij synthetische ETF’s sluit de aanbieder een overeenkomst met een tegenpartij, zoals een bank. De aandelen zijn nooit fysiek in handen van de aanbieder, maar via een ruilconstructie neemt hij wel bezit over de waarde van de aandelen.

Accumulerende ETF’s of Distribuerende ETF’s:

Accumulerende ETF

Dit is een ETF-type waarbij de fondsbeheerder eventuele dividenden die de onderliggende producten van de ETF uitkeren, zonder extra kosten opnieuw in het fonds investeert. Hierdoor neemt de waarde van de ETF toe.

Distribuerende ETF’s

In tegenstelling tot accumulerende ETF’s, keren distribuerende ETF’s dividenden uit aan beleggers. Dit betekent dat je een cashflow ontvangt en het geld dat je ontvangt naar eigen inzicht kunt gebruiken.

Belangrijkste conclusies

  • S&P 500 ETF’s zijn beursgenoteerde fondsen die de 500 grootste bedrijven in de VS passief volgen.
  • Als je een S&P 500 ETF kiest, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, zoals kostenratio, liquiditeit, tijd op de markt, dividenden en beleggingsstrategie.
  • ETF’s die dezelfde index volgen, kunnen verschillen in kosten, dividendstructuur en de mogelijkheid om een specifiek marktsegment binnen de index te volgen (bijv. S&P 500 Capped 35/20 Information Technology Index).

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken, door ongekend lage tarieven aan te bieden. Voor meer informatie kan je terecht op onze tarievenpagina.

Via ons heb je toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kan je terecht op onze beurspagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Diversificatie garandeert geen winst of bescherming tegen verlies in dalende markten. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring.

Bronnen: JustETF, iShares, Vanguard, LyxorETF, Invesco, Forbes

De top ETF’s die de S&P 500 volgen | Artikel (2024)

FAQs

What is the best ETF that tracks the S&P 500? ›

What's the best S&P 500 ETF?
ETFTickerAnnualized 5-year return
iShares Core S&P 500 ETFIVV15.01%
SPDR S&P 500 ETF TrustSPY14.14%
Vanguard S&P 500 ETFVOO13.15%
May 1, 2024

What is the highest volume S&P 500 ETF? ›

SPY SPDR S&P 500 ETF Trust

Which ETF has the highest volume? ›

Change view
NameSymbolVolume
ICICI Prudential Nifty Next 50ICIT432.22K
ICICI Prudential Midcap Select iWINICIU420.04K
SBI Nifty 50SBFP402.95K
Motilal Oswal MOSt Shares NASDAQ 100N100389.56K
46 more rows

What is the best ETF to buy right now? ›

  • Top 7 ETFs to buy now.
  • Vanguard 500 ETF.
  • Invesco QQQ Trust.
  • Vanguard Growth ETF.
  • iShares Core SP Small-Cap ETF.
  • iShares Core Dividend Growth ETF.
  • Vanguard Total Stock Market ETF.
  • iShares Core MSCI Total International Stock ETF.

What is the highest performing ETF? ›

100 Highest 5 Year ETF Returns
SymbolName5-Year Return
PSIInvesco Semiconductors ETF23.83%
ITBiShares U.S. Home Construction ETF23.78%
FBGXUBS AG FI Enhanced Large Cap Growth ETN23.63%
XHBSPDR S&P Homebuilders ETF21.97%
93 more rows

How many S&P 500 ETFs should I buy? ›

Experts agree that for most personal investors, a portfolio comprising 5 to 10 ETFs is perfect in terms of diversification.

What ETF doubles the S&P 500? ›

The Direxion Daily S&P 500® Bull 2X Shares seeks daily investment results, before fees and expenses, of 200% of the performance of the S&P 500® Index.

What is better than VOO? ›

The primary difference between SPY, VOO, IVV, and SPLG is their cost. SPLG has the lowest cost at 0.02%, followed by VOO and IVV at 0.03%, and SPY at 0.09%. If you are a cost-conscious investor, the VOO, IVV, and SPLG might make a more attractive option compared to SPY with their lower expense ratios.

What is a good volume for an ETF? ›

Generally speaking, stick to ETFs with higher trading volume. The top 100 ETFs have daily trading volume of over 3 million, so that's a good ballpark figure by which to judge your potential ETF.

What is the top 3 ETF? ›

Largest ETFs: Top 100 ETFs By Assets
SymbolNameAUM
SPYSPDR S&P 500 ETF Trust$529,324,000.00
IVViShares Core S&P 500 ETF$460,837,000.00
VOOVanguard S&P 500 ETF$453,551,000.00
VTIVanguard Total Stock Market ETF$393,955,000.00
96 more rows

Who is the king of ETFs? ›

BlackRock's iShares is the largest provider of ETFs as calculated by assets under management. Other major ETF providers include Vanguard, State Street, Invesco, and Charles Schwab.

Which ETF has the best 10 year return? ›

1. VanEck Semiconductor ETF
  • 10-year return: 24.37%
  • Assets under management: $10.9B.
  • Expense ratio: 0.35%
  • As of date: November 30, 2023.

Which S&P 500 ETF is the best? ›

  • 8 Best S&P 500 ETFs of May 2024.
  • SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY)
  • iShares Core S&P 500 ETF (IVV)
  • Vanguard 500 Index Fund (VOO)
  • SPDR Portfolio S&P 500 ETF (SPLG)
  • Invesco S&P 500 Equal Weight ETF (RSP)
  • SPDR Portfolio S&P 500 Growth ETF (SPYG)
  • Vanguard S&P 500 Value Index Fund ETF (VOOV)
May 2, 2024

What is the number one traded ETF? ›

At the top of the list, the picture changes with this new measure. SPY replaces TQQQ as top dog, with $33.1 billion worth of shares trading hands each day. QQQ, IWM, EEM are also close to the top, with more than $3 billion worth of shares traded daily.

What is the safest ETF? ›

Vanguard S&P 500 ETF

Exchange-traded funds (ETFs) are one of the safer types of investments out there, as they require less effort than investing in individual stocks while also increasing diversification.

Is SPY better than VOO? ›

Over the long run, they do compound—those fee differences—and investors have been putting a lot more money into VOO versus SPY. That is the reason why we view VOO slightly better than SPY. And that is just the basic approach, which is the lower the investor can pay, the better the investment is.

What is the best way to buy an ETF for the S&P 500? ›

S&P 500 index funds trade through brokers and discount brokers and may be accessed directly from the fund companies. Investors may also access ETFs and mutual funds through employer 401(k) programs, individual retirement accounts (IRA), or roboadvisor platforms.

What is the Vanguard ETF that follows the S&P 500? ›

VOO - Vanguard S&P 500 ETF.

What is the best performing S&P 500 index fund? ›

Compare the best S&P 500 index funds
FUNDTICKER10-YEAR ANNUALIZED RATE
Fidelity 500 Index FundFXAIX12.95%
Vanguard 500 Index Fund Admiral SharesVFIAX12.92%
Schwab S&P 500 Index FundSWPPX12.90%
State Street S&P 500 Index Fund Class NSVSPX12.82%

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 6368

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.