Wat is swing trading? Uitleg, stappenplan, voorbeeld en tips (2024)

In dit artikel vertellen we je alles over swing trading. Van wat swingtraden is, hoe het werkt, maar we geven je ook een duidelijke stappenplan, verschillende voorbeelden en 5 tips zodat je met een goede basiskennis kunt starten.

Lees gauw verder om alles te weten te komen over deze methode van traden.

Disclaimer: Wij zijn geen financiële adviseurs. Onze blog items hebben alleen informatieve en educatieve doeleinden. Als je wilt investeren in crypto doe dan altijd je eigen onderzoek en investeer alleen geld wat je kunt missen.

Wat is swing trading?

De twee bekendste investeringsstrategien zijn daytraden en HODL-en. De één is voor de korte termijn en de andere methode gebruik je als je voor de lange termijn wilt investeren. Maar je kan ook swingtraden. Je houd dan een positie voor meerdere dagen tot een paar weken vast totdat je de positie sluit. Het is dus eigenlijk een middenweg.

Hoe werkt swing trading?

Swingtraden wordt vaak gebruikt voor particuliere investeerders in crypto en aandelen. Wist je dat je met deze methode van traden zowel long als short kunt gaan? Je kan dus in een dalende en stijgende markt posities openen, sluiten en rendement maken.

Een swing trader maakt een technische analyse en zoekt aandelen en cryptocurrencies waarbij een grote daling of stijging wordt verwacht. Naast een goede analyse is het up-to-date blijven over een crypto of aandeel ook belangrijk omdat goed of slecht nieuws de koers prijs snel kan laten veranderen.

Met swingtraden speel je dus eigenlijk in op de koersschommelingen van een cryptovaluta of aandeel. Door een strakke stop loss te gebruiken en verschillende take profits kan je al snel winst veilig stellen en verlies beperken.

Risicomanagement is dus erg belangrijk bij deze manier van traden. Later in dit artikel geven we je verschillende tips hoe je risico kunt managen.

Waar kan ik beginnen met swingtraden?

Swingtraden kan in aandelen maar ook in cryptovaluta. Wij zelf houden ons voornamelijk bezig met het swingtraden in crypto omdat deze markt volatieler is. Dit houdt in dat de markt snel daalt en stijgt waardoor we sneller winst kunnen realiseren dan bij aandelen.

Wat is swing trading? Uitleg, stappenplan, voorbeeld en tips (1)

Stappenplan om te beginnen met swing traden:

Nu leggen we je de stappen uit die je moet ondernemen, zodat je ook kan beginnen met swing trading. De stappen zijn van het kiezen van een broker tot het plaatsen van je trade.

Stap 1: Kies een online broker (of exchange)

Een broker is eigenlijk een partij waar je een trade kan plaatsen. Wil je traden met cryptocurrencies? Dan raden we je ByBit aan. In ons blog item de beste crypto apps vertellen we je nog meer over ByBit, maar ook over de bekendste Nederlandse crypto broker Bitvavo.

Wil je liever swingtraden met aandelen? Dan raden we je DeGiro aan. Hier kan je investeren voor de korte en lange termijn. Wij zijn hier zelf ook al vijf jaar klant en zijn erg tevreden over de service en lage handelskosten.

Stap 2: Maak een account

Maak nu een account aan op het platform van je keuze. Wij raden je aan om voor meerdere platforms aan te melden zodat je kan investeren in crypto en aandelen. Ook als je alleen wilt investeren voor de lange en/of korte termijn.

Het maken van een account bij alle partijen zijn binnen vijf minuten geregeld. En daarna kan je al snel aan de slag.

Stap 3: Stort geld

Je account is gemaakt, geverifieerd en nu is het tijd om geld te storten op je account. Kies een bedrag uit dat je kunt missen omdat niemand je kan garanderen dat je direct geld gaat verdienen. Wij noemen het altijd leergeld.

Stap 4: Maak een technische analyse

Nu is het tijd om je te verdiepen in de markt. Lees het laatste nieuw over crypto en aandelen, maar kijk ook naar de koers. Verwacht je een dip of juist een flinke stijging? Dan kan je daarop anticiperen door een trade te plaatsen.

Stap 5: Plaats je trade

Je hebt een mooi mogelijkheid gezien dat een aandeel of cryptocurrency gaat dalen of stijgen. Nu kan je een trade plaatsen. Vaak vermeld je de instapprijs, stopp-loss (het moment dat je wordt uitgestopt) en je take profits (het moment dat je wilt worden uitbetaald).

Dit is eigenlijk het inkopen en verkopen van je posities. Een stopp-loss zorgt ervoor dat je wordt uitgestopt als de markt anders stijg of daalt dan je had verwacht. Je verliest dan minimaal geld. Als je een account hebt van €100 en een risico hanteert van 1% verlies je maar €1.

Take profits zijn de momenten dat je een (deel van) positie sluit met winst. Ook dit kan je via een tradingstool als ByBit inplannen. Je hoeft dus eigenlijk niet veel te doen nadat je een trade hebt geplaatst, omdat je alles al vooraf hebt ingepland.

Wat is swing trading? Uitleg, stappenplan, voorbeeld en tips (2)

Wat is het verschil tussen swingtraden en daytraden?

Zoals we in het begin van dit artikel al hebben uitgelegd is daytraden dagelijks handelen. Swingtraden duurt vaak een paar dagen tot een paar weken omdat je inspeelt op grotere koersbewegingen (ook wel een swing genoemd). Met daytraden kijk je vaak naar een vijftien minuten chart en bij swing trading kijk je vaak naar een vier uren chart. Het zijn dus twee verschillende manieren van leverage trading.

Wil je meer leren over daytraden? Lees dan ons daytraden blog >>>

Swing trading tips:

De basis van swing trading is nu uitgelegd. Natuurlijk begrijpen we dat je niet gelijk alles weet en daarom geven we je graag nog 5 belangrijke tips. De tips laten je inzien dat geduld en risicomanagement erg belangrijk zijn.

Tip: wil je meer leren over traden? Koop dan boeken over crypto, aandelen of investeer in een aandelen training of crypto cursus.

Tip 1: Handel met de trend mee

Het is belangrijk dat je met de trend mee handelt omdat de kans groter is dat je verlies maakt als je long gaat in een dalende markt. Is de trend van een aandeel of crypto stijgende? Dan kan je het beste kijken naar een instapmoment om long te geen.

Uiteraard kan je wel kijken naar een short als uit je technische analyse blijkt dat een aandeel of cryptovaluta gaat dalen, maar dan plan je een trade in en kan je altijd cancellen als je niet wordt gevuld.

In het kort: Is de markt stijgend? Kijk dan naar een long. Daalt de markt? Dan kan je het beste kijken naar een short.

Tip 2: Trade de terug test

De terugtest is eigenlijk als de markt stijgt en daarna een klein beetje zakt. Vaak kan je dit zien aan de eerdere koersprijzen. Ook valt dit vak op als je een technische analyse hebt gemaakt.

Waarom wachten op een terugtest?

Je kan het beste wachten op een terugtest omdat je a) meer winst kan maken als de markt daarna weer stijgt naar de hogere koers prijs en b) omdat je niet weet wat een aandeel of munt gaat doen. De kans dat je stop-loss wordt geraakt is ook groter als de koersprijs verder daalt, maar ook omdat je in een stijgende markt instapt. Het is dus risicovol en geen goede manier om een trade in te gaan.

Stap dus altijd in na de terugtest en kijk naar eerdere levels om te zien waar je mogelijke take profits kan plaatsen.

Tip 3: Neem meerdere TP’s

Het is belangrijk dat je meerdere take profits plaatst omdat je zo snel mogelijk winst wilt realiseren. Dit zorgt er ook voor wanneer je de eerste tp raakt en daarna wordt uitgestopt dat je direct al een beetje winst hebt gemaakt of minimaal je verlies hebt gedekt als je stop loss wordt geraakt.

Neem dus altijd meerdere tp’s zodat je winst kan veilig stellen en geen verlies maakt.

Tip 4: Beweeg de stop loss mee

Stijgt een munt erg hard en blijkt uit je TA dat de munt niet meer verder gaat zakken? Dan kan je je stop-loss verplaatsen. Je SL kan dan dus ook in winst komen te staan en als je dan alsnog wordt uitgestopt heb je toch winst gerealiseerd.

Tip 5: Heb geduld

Je gaat niet gelijk winst maken als je net begint met swingtraden. Het kost simpelweg tijd om het goed onder de knie te krijgen, maar ook om consistent winst te maken. Heb je geen geduld of wil je het niet leren? Dan is swing trading niet iets voor jou.

Ben je wel bereid om het te leren? Dan kan je in de toekomst een leuke side-hustle krijgen die als je het langere tijd doet kan uitgroeien tot een fulltime inkomen.

Wil je graag een voorbeeld trade zien? Lees dan ons blog Bitcoins traden. Hier laten we je het stap-voor-stap zien. Van technische analyse tot het daadwerkelijk plaatsen van een entry, stop-loss en take profit.

Conclusie: Swing trading

Swingtraden is niet voor iedereen weggelegd. De één heeft geen geduld en de ander maakt er geen tijd voor vrij. Dan raden we je aan om te HODL-en. Wil je het wel graag leren en ben je bereid om wel tijd en geld te investeren in het leren van swingtraden?

Dan raden we je aan om je te verdiepen in traden. Er zijn verschillende blogs, boeken en crypto cursussen die je online kunt volgen, zodat je het op je eigen tempo kan leren.

Wil je een boekentip of crypto cursus kopen, maar weet je niet goed welke? Stuur ons dan een mailtje met je vraag! Je kan ons een mail sturen via ons contactformulier.

Wat is swing trading? Uitleg, stappenplan, voorbeeld en tips (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 6244

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.