TradingView handleiding, tips and tricks - word een betere trader • VRIJKDOM (2024)

TradingView is een onmisbare tool voor iedere daghandelaar in crypto, aandelen of forex. De mogelijkheden die TradingView biedt bij het handelen zijn eindeloos, maar je kunt wel een beetje verzuipen in de mogelijkheden. In deze handleiding help ik je op weg bij TradingView. Ik leer je de basics, maar deel ook genoeg tips en tricks voor gevorderden.

Nog geen account bij TradingView. Meld je dan nu aan.

Inhoudsopgave

Wat is tradingview?

TradingView is software waarmee je inzicht krijgt in marktinformatie rondom je beleggingen. Hierbij gaat het vooral om de koersgrafieken (charts) en de bijbehorende indicatoren, maar er is meer.

TradingView is het best te gebruiken via de pc of Mac. De meeste mensen werken via de webinterface, maar er is ook een Windows of MacOS client die je kunt downloaden en installeren.

De mobiele apps voor iOS en Android zijn vooral handig als je snel een beeld wilt krijgen van de koersontwikkelingen. Je hebt hier niet alle functies en omdat je een veel kleiner scherm hebt, kun je ook niet altijd de juiste analyses uitvoeren.

Integratie van tradingview met exchanges en brokers

TradingView werkt samen met een aantal bekende brokers en crypto exchanges, waaronder Interactive Brokers, Saxo en Binance. Je logt via TradingView in bij je broker of Exchange en je bent klaar om te gaan.

Het grote voordeel van deze integratie is dat je eigen indicatoren op het scherm ziet. Let wel dat de interface bij een exchange zelf soms meer handelsmogelijkheden biedt.

Tradingview op Bitvavo

Via de geavanceerde view op Bitvavo heb je toegang tot een interface van TradingView. Je voegt hier eenvoudig indicatoren toe voor analyse en je trekt lijnen en je plot trades (daarover later meer).

Het is belangrijk dat je dit moet zien alsof je op een ‘kaal’ Basic account aan het werk bent. Als je in je eigen account zelf een indicator hebt ontwikkeld, kun je deze niet inladen in de interface van Bitvavo. In dat gevoel moet je zelf naar TradingView om deze info te zien.

Tradingview en 3commas of Cryptohopper

Via TradingView kun je alerts zetten, die vertaald worden naar een stuk code. Op deze manier kun je je bots aansturen. Ik heb zelf een set-up draaien bij 3Commas die aangestuurd wordt met alerts vanuit TradingView. In 3Commas staat een stukje code dat meegestuurd dient te worden in de tekst van de alert. Ook Cryptohopper heeft een vergelijkbare functionaliteit.

Waarom zou je TradingView via externe software laten lopen en niet via de exchange? Omdat je via platforms als 3Commas of Cryptohopper veel meer zaken kunt regelen. Mijn initiële aankoop gaat via een TradingView alert, maar het winst nemen en het risicomanagement loopt via 3Commas.

TradingView abonnementen

Met de gratis versie van TradingView kun je heel veel, maar lang niet alles dat je nodig hebt om serieus te traden. Een paar van de dingetjes waar ik tegenaan liep, is dat ik geen volume profiles kon gebruiken en dat ik geen overlay kon doen van de charts op verschillende timeframes.

Dit alles is opgelost zodra je een TradingView heeft drie abonnementen met allerlei extra functies.

Hieronder zie je een afbeelding van de belangrijkste abonnementen en hun functies. Voor de meeste mensen is een Pro+ account ruim voldoende. Je bespaart flink als je een jaarabonnement neemt.

TradingView handleiding, tips and tricks - word een betere trader • VRIJKDOM (1)

Onzeker of een betaald abonnement wel handig voor je is? Neem dan een gratis trial van 30 dagen. Let op dat je hierbij wel alvast betaalgegevens in moet voeren.

Data feeds

Van sommige beurzen is geen real-time data beschikbaar. Bij crypto is dit geen probleem, maar bij aandelen wel. Wanneer je in real time koersinfo wilt van een van de aandelen genoteerd aan Euronext Amsterdam, dan betaal je hier een klein extra bedrag voor. Hetzelfde geldt voor andere beurzen. De aandelenbeurzen zijn nu eenmaal een stuk meer gesloten dan de cryptobeurzen op dit vlak.

Korting op TradingView

Als je je aanmeldt bij TradingView via deze link, dan krijg je tot $30 korting op je abonnement. Deze korting komt in TradingView credits. Deze gebruik je om te betalen voor je abonnement.

Nog een handige tip, koop je TradingView abonnement via de website en niet via de app. Je betaalt via de app een stuk meer.

Basisfuncties tradingview

Hieronder ga ik in op wat basisfuncties van TradingView. Ik besteed verreweg het meeste aandacht aan de charts, omdat de meeste mensen hier veel mee bezig zijn.

Charts

Op de charts van TradingView vind je het koersverloop over de tijd van jouw favoriete asset(s). Je selecteert eenvoudig het gewenste timeframe, uiteenlopend van 1 seconde tot en met grafieken op jaarbasis.

Veel mensen gebruiken Heikin Ashi’s, lijnen of andere soorten candles. Bovenin je scherm kies je eenvoudig een ander soort candle.

Leuk, dat koersverloop, maar hoe gebruik je TradingView nu om goede trades te zetten?

Tekenen op de chart

Het zetten van een goede trade vereist de nodige voorbereiding. Gelukkig kun je bij TradingView de charts op volledig eigen wijze verbouwen. Zo schep je voor jezelf het overzicht en bepaal je waar je moet in- of uitstappen in je trades.

Traders maken vaak gebruik van trendlijnen en channels om te zien wat de trend is is in de markt. Tradingview heeft een paar opties waar je eenvoudig dit soort lijnen trekt. De meeste traders hebben er baat bij om lijnen te zetten op steunen en weerstanden. Deze lijnen blijf je dan zien, ook als je door de chart heen scrollt.

Een andere optie is om een trade te plotten, waarbij je de risk-reward ratio ziet. Dit is een simpel voorbeeldje van hoe je lijnen zet en een trade uitzet. Dit is niet helemaal een goede trade, maar het gaat om het idee.

Je hebt enorm veel patronen en dingen die je kunt tekenen. Labels met prijzen, emoji’s, vrije tekst, het kan allemaal. De vraag is eerder of je het wel allemaal moet willen, want voor je weet zie je de chart niet meer.

Een van de mooiste opties is dat je sommige patronen kwijt kunt in de chart. Identificeer je een Head and Shoulders patroon of werk je graag met Elliott Waves? Dan teken je deze in een keer op de chart.

Indicators

Veel daghandelaars baseren hun trades deels op indicators, zoals de RSI, Bollinger Bands of Moving Averages. In TradingView zet je deze binnen no-time op de chart.

Hieronder zie je hoe je dit in een paar seconden fixt.

Naast de technische indicators zet je bij aandelen ook een hele reeks fundamentele indicatoren onder de grafiek. Je ziet dan van alles, van earnings per share tot en met de winst voor belasting, afschrijving en afboekingen (EBITDA in jargon).

Strategy + backtesten

Een strategy gaat een stap verder. Hierbij bepaal je op basis van indicatoren ook je in- en uitstap momenten. Tradingview gaat dan vervolgens aan het rekenen om te bepalen hoe winstgevend je strategie zou zijn geweest.

De basisstrategieën zijn helaas wat eenvoudig. Denk aan kopen bij een lage RSI en kopen bij een hoge RSI. Je bepaalt bijvoorbeeld alleen een koop- en verkoopmoment, maar er is bijvoorbeeld geen mogelijkheid om een stop-loss door te voeren. Toch geeft de strategie en een aardig beeld van wanneer je gekocht en verkocht zou hebben en hoe winstgevend je idee is.

Ik heb zelf een strategy aangeschaft van Prosum die ik ook gebruik voor mijn crypto trading bot. Deze betaalde strategieën bieden veel meer mogelijkheden. Het is een beetje nadelig dat je deze strategieën niet makkelijk kan vinden. De strategie van Prosum koop ik aan via de website van Prosum, waarna eigenaar Vinny mij toegang geeft via de site van TradingView.

PineScript

TradingView heeft een eigen programmeertaal ontwikkeld, genaamd PineScript. Met PineScript kun je je eigen indicators en strategies ontwikkelen.

Je kan als je wilt ongelooflijk de diepte in gaan met PineScript. Gelukkig zijn er veel resources beschikbaar om het zelf te leren. Zo is er een uitgebreide documentatie. Heb je zelf geen kaas gegeten van programmeren en wil je dat ook niet? Dan kun je via Fiverr eenvoudig iemand inschakelen die voor jou in PineScript gaat ontwikkelen.

Het aardige is dat veel indicators ‘open source’ zijn. Achter veel van de standaardindicatoren tref de tekens ‘{ }’ aan, waarmee je de broncode van de indicator opvraagt. Deze code geeft je een goed idee hoe de indicator werkt. Je kunt makkelijk een kopie maken om je eigen versie te maken.

Onder indicators tref je ook een groot aantal community scripts aan. Dit zijn eigen indicators die anderen hebben ontwikkeld. Een groot deel hiervan is ook open source en daarmee ideaal leermateriaal voor mensen die zelf met indicators aan de gang willen.

Server-side alerts

Een van de handigste features van Trading View is ongetwijfeld de mogelijkheid om alerts in te stellen. Je krijgt een notificatie op een moment dat de koers aan een bepaalde voorwaarde voldoet. Dit kan een prijs zijn, maar ook een technische voorwaarde. Daar bedoel ik mee dat je je alerts laat afgaan op basis van indicatoren of steun- of weerstandslijnen.

In de gratis versie heb je 1 alert en dat is veel te weinig. Als je upgradet krijg je er een stuk meer. Ik heb een Pro+ abonnement met 100 prijs- en 100 technische alerts en die laatste categorie heb ik allemaal nodig.

Paper trading

Een laatste ongelooflijk handige functie van TradingView is Paper Trading. Hiermee plaats je trades bij een virtuele broker/exchange in het TradingView netwerk.

Uiteraard kun je in een boekje je trades bijhouden, maar het handelen via TradingView heeft diverse voordelen. Je ziet op de grafiek je aan- en verkoopmomenten en je houdt eenvoudig je historie bij.

Via de instellingen bepaal je eenvoudig zaken als handelskosten en eventuele margin.

Paper Trading is eenvoudig aan te zetten; onder de chart kies je Trading Panel en verbind je met ‘TradingView’.

Let op: Paper Trading is nooit helemaal waarheidsgetrouw.

Screeners

Als trader is het soms moeilijk om assets te selecteren die bij je strategie passen. De screener biedt hier uitkomst. Je selecteert hierin beleggingen op basis van een gigantisch aantal factoren.

Er zijn screeners voor Forex, Stocks (inclusief ETFs, ETNs en REITs, etc) en er zijn er twee voor crypto.

Je wilt bijvoorbeeld alle in Nederland genoteerde aandelen met een price/earnings ratio van onder de 15. De screener is dan de juiste plek om deze te vinden. Je selecteert hier beleggingen op basis van honderden verschillende waarden, als je dat wilt.

Ik gebruik de screener zelf om pairs te vinden voor mijn crypto bot. Ik kies dan coins die onder de EMA200 (Exponential Moving Average over 200 dagen) liggen om te voorkomen dat ik op hoge pieken koop. Dit geheel voeg ik toe aan een watchlist, ik zet er een alert op en klaar is kees.

Heat maps

De Heat Maps zijn een alternatieve manier om overzicht in de markt te krijgen. Ik vind het zelf niet heel handig en gebruik liever andere websites daarvoor, maar het kan wel.

Hoe gebruik jij TradingView?

Hoe gebruik jij TradingView om betere trades te zetten? Laat een reactie achter in de comments. Nog geen account? Meld je dan hier aan.

TradingView handleiding, tips and tricks - word een betere trader • VRIJKDOM (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 6161

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.