STAP-budget aanvragen op 1 september: nieuwe ronde, nieuwe kansen · Salaris Vanmorgen (2024)

STAP-budget aanvragen op 1 september: nieuwe ronde, nieuwe kansen · Salaris Vanmorgen (1)

Er is geen STAP-budget meer beschikbaar voor de huidige aanvraagperiode. De volgende aanvraagperiodestart op dinsdag 1 november 2022 om 10.00 uur. Probeer het dan opnieuw.

Ruim 44.000 mensen dienden een aanvraag in waardoor al rond 12.15 uur geen budget voor deze periode meer beschikbaar was. Dat meldt UWV.nl.

Aangezien er ruim 6 miljoen extra budget beschikbaar was gesteld door het ministerie van SZW kwam het totale beschikbare budget voor deze aanvraagperiode op 38,5 miljoen euro. Er kon worden gekozen uit ruim 110.000 opleidingen bij 1.185 verschillende publieke en private opleiders. In de vorige periode waren dit nog 771 verschillende opleiders.

In overleg met de Toetsingskamer van het ministerie van SZW wordt deze ronde extra gecontroleerd of opleidingen en opleiders aan de voorwaarden van de regeling voldoen. Daarbij wordt ook gekeken naar opleidingen en opleiders waar signalen over zijn. Sinds de start in maart zijn er al ruim 2000 opleidingen uit register geschrapt.

Wat is STAP?

STAP staat voor Stimulering van de ArbeidsmarktPositie. Met STAP-budget kun je de positie op de arbeidsmarkt verbeteren.

STAP-budget is een vergoeding vanuit de overheid voor scholing. Het is een geldbedrag van maximaal 1.000 euro dat je één keer per jaar kunt gebruiken.

Je kunt STAP-budget zelf aanvragen. Er zijn wel een aantal voorwaarden, zoals dat je 18 jaar of ouder bent en nog geen AOW ontvangt. Ook moet de training, cursus of opleiding die je wilt volgen in het STAP-scholingsregister staan. Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode voor STAP-budget. Is het budget in deze periode op? Probeer het dan opnieuw in een volgende periode. Is de aanvraag goedgekeurd? Dan maakt UWV het geld over naar de opleider.

Vierde aanvraagperiode

Donderdag 1 september om 10.00 uur start de vierde aanvraagperiode.

De derde aanvraagperiode die op vrijdag 1 juli van start ging, werd al na 2,5 uur gesloten met 37.500 aanvragen. Net als bij de vorige twee aanvraagperiodes was de interesse vanaf de start erg groot.

Tof Thissen, directeur bij UWV:

‘We zouden graag zien dat het aantal aanvragers met maximaal een mbo-opleiding, maar ook 50+’ers in de volgende periodes toeneemt.’

STAP-budget derde aanvraagperiode: kerncijfers op een rij

STAP-aanmeldingsbewijs via opleider

Staat de cursus, training of opleiding die je wilt volgen in het STAP-scholingsregister? Schrijf je dan in bij de opleider. Je krijgt van de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs. Je hebt dit nodig om STAP-budget aan te vragen. Heb je nog geen STAP-aanmeldingsbewijs? Neem dan contact op met de opleider.

Start scholing: over 4 weken en binnen 3 maanden

Heb je STAP-budget gekregen? Dan start de scholing niet eerder dan over 4 weken en binnen 3 maanden.

Duurt het langer dan 3 maanden voordat de scholing begint? Vraag dan in een volgende periode STAP-budget aan.

Je kunt STAP-budget ieder kalenderjaar opnieuw aanvragen.

Scholing langer dan 1 jaar?

Als jouw scholing langer dan een jaar duurt, kun je op dit moment alleen per kalenderjaar STAP-budget aanvragen. Mocht je voor meerdere jaren van de scholing STAP-budget willen ontvangen, dan moet je elk jaar een aanvraag doen. Er is geen garantie dat je ook elk jaar STAP-budget ontvangt.

Aanvragen STAP-budget

Je kunt STAP-budget zelf vanaf 1 september om 10.00 uur online aanvragen op Mijn STAP-budget. Je logt in met DigiD. Vul het digitale aanvraagformulier in. Upload het STAP-aanmeldingsbewijs (als jpg, png of pdf).

Heb je alles ingevuld en de aanvraag ingediend? Dan verneem je snel of je voor STAP-budget in aanmerking komt.

UWV maakt het geld over naar de opleider. Je krijgt dus zelf geen geld op jouw rekening.

Wachtrij nog niet actief

Als je de melding ‘wachtrij nog niet actief’ krijgt, kan je niet alvast jouw aanvraag starten.

De volgende aanvraagperiode voor STAP-budget gaat donderdag 1 september om 10.00 uur van start. Probeer je eerder STAP-budget aan te vragen, dan krijg je de melding ‘Wachtrij nog niet actief”.

Eerder aanvraag starten geen effect

Klik je vanaf 24 uur voor het startmoment op de button ‘Aanvragen STAP-budget’, dan ontvang je precies om 10.00 uur de melding dat je aan de wachtrij bent toegevoegd. De plek in de wachtrij is niet afhankelijk van het moment dat je op de button hebt geklikt. Het kan dus voorkomen dat je om 10.00 uur als laatste in de wachtrij wordt geplaatst terwijl je 24 uur daarvoor op de button hebt geklikt, of dat je als eerste wordt geplaatst als je nét voor 10.00 uur hebt geklikt. Zo heeft iedereen evenveel kans.

Klik je na 10.00 uur op de button, dan word je in volgorde van binnenkomst in de wachtrij geplaatst, na de groep die in de 24 uur voor 10.00 uur op ‘Aanvragen STAP-budget’ heeft geklikt.

Als je op 1 september na 10:00 uur een aanvraag doet voor STAP-budget, word je net als de andere aanvragers in een wachtrij geplaatst. Dit geeft UWV de gelegenheid om de aanvragen in volgorde van binnenkomst af te handelen.

Verplichtingen STAP-budget

Wanneer je STAP-budget krijgt toegekend, moet je er alles aan doen om de scholing af te ronden. Een scholing is (succesvol) afgerond als je een certificaat of diploma heeft behaald of als je meer dan 80 procent van de scholing hebt bijgewoond. Je ontvangt een bewijs van deelname van de opleider om dit aan te tonen. Ook ben je verplicht om wijzigingen en meldingen door te geven. Lukt het bijvoorbeeld niet om de scholing geheel of op tijd af te ronden? Geef dit dan aan UWV door. Wijzigingen of meldingen kun je doorgeven via Mijn STAP-budget. Meer informatie hierover kun je vinden op stapuwv.nl/voorwaarden.

Volgende aanvraagperiode

Per aanvraagperiode is er beperkt STAP-budget beschikbaar. In 2022 is er in totaal 160 miljoen euro beschikbaar, verdeeld over vijf aanvraagperiodes. Als het bedrag voor de aanvraagperiode september-oktober op is, kun je geen toekenning voor STAP-budget meer ontvangen. Je kunt het weer proberen in de vijfde aanvraagperiode. Deze start 1 november 2022 t/m 31 december 2022.

Meer informatie op STAPuwv.nl

STAP-budget aanvragen op 1 september: nieuwe ronde, nieuwe kansen · Salaris Vanmorgen (2024)

FAQs

Hoe groot is de kans dat je het STAP-budget krijgt? ›

STAP-budget is een vergoeding voor scholing en staat voor Stimulering van de ArbeidsmarktPositie. Deze vergoeding van maximaal € 1.000 per jaar is te gebruiken voor scholing. De regeling is vanaf 1 januari 2024 gestopt. Aanvragen van STAP-budget is hierdoor niet meer mogelijk.

Kan je twee keer STAP-budget aanvragen? ›

Het is niet meer mogelijk om STAP-budget aan te vragen omdat dit is stopgezet.

Hoe snel weet je of STAP-budget is toegekend? ›

Na maximaal 4 weken ontvang je bericht van het UWV of je aanvraag is goedgekeurd. Is je aanvraag goedgekeurd: je kunt starten met je opleiding.

Hoe werkt de wachtrij bij STAP-budget? ›

Zorg dat je vóór 10:00 uur inlogt op het STAP-portaal van het UWV en op 'aanvragen STAP-budget' klikt. Je wordt dan om 10:00 uur willekeurig in de wachtrij geplaatst. Als je pas na 10:00 uur inlogt word je automatisch achteraan de wachtrij geplaatst en is de kans groot dat je het STAP-budget misloopt.

Wat gebeurt er als je stap opleiding niet haalt? ›

Kun je je opleiding door bepaalde redenen niet beginnen of afmaken? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het UWV. Het UWV krijgt dan het geld voor de opleiding teruggestort door de opleider. Jij hoeft niets bij te betalen of terug te betalen.

Hoeveel STAP-budget per ronde? ›

Vanaf 1 maart konden volwassenen met een band tot de Nederlandse arbeidsmarkt een STAP-budget van maximaal 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling.

Is er nog STAP-budget in 2024? ›

Wanneer stopt het STAP budget? Er is geen STAP budget meer sinds 1 januari 2024. De laatste aanvraagperiode begon in november 2023. Of er een andere voorziening voor scholing komt is nog de vraag.

Waarom stopt het STAP-budget? ›

Tijdens de Voorjaarsbesluitvorming is bepaald dat er per 2024 geen middelen voor het STAP-budget worden vrijgemaakt. Het is een van de bezuinigingsmaatregelen waartoe het kabinet heeft besloten, waarbij nadelige koopkrachteffecten voor mensen zoveel mogelijk zijn voorkomen.

Hoe lang blijft STAP-budget bestaan? ›

In 2020 kon het STAP-budget voor het eerst worden aangevraagd, in 2023 voor het laatst. Het STAP-budget eindigde per 1 januari 2024. Sinds 1 maart 2024 kan SLIM-subsidie worden aangevraagd. Werkenden en werkzoekenden konden een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling.

Welke datum kan je STAP-budget aanvragen? ›

Vraag je het STAP-budget op het juiste moment aan

De studie moet starten binnen 3 maanden na het sluiten van het tijdvak waarin je STAP-budget aanvraagt. Je scholing mag pas starten nadat je aanvraag is goedgekeurd.

Welke data STAP-budget aanvragen? ›

In 2022 en 2023 was het voor alle werkenden en werkzoekenden in Nederland mogelijk om maximaal 1000 euro STAP-budget te gebruiken voor scholing. Het STAP-budget stopt echter per 2024, zo heeft de overheid besloten.

Wat als mijn STAP-budget niet wordt toegekend? ›

Wanneer jouw STAP-budget aanvraag niet is toegekend, kunnen we jouw inschrijving kosteloos annuleren. Voor het annuleren van een inschrijving (met of zonder toegekend STAP-budget) gelden de normale annuleringsvoorwaarden, zoals opgenomen in de algemene voorwaarden van de opleider.

Is STAP-budget een lening? ›

Moet ik nu terugbetalen? Het STAP-budget is een gift. Na het afronden van de scholing geeft de opleider het bewijs van deelname door, dit kan ook zijn dat u niet met succes de scholing heeft afgerond.

Hoeveel mensen krijgen STAP-budget per keer? ›

In totaal hebben zo'n 115.000 mensen verdeeld over de afgelopen 3 periodes STAP-budget gekregen. Het aantal gekozen opleiders neemt elke ronde toe en is inmiddels verdubbeld. Van 250 in de eerste periode, 420 in de tweede periode naar 520 in de derde periode.

Hoeveel mensen hebben recht op STAP-budget? ›

In 2023 is er vanwege de aanstaande bezuiniging 108 miljoen beschikbaar. Dit bedrag wordt over de aanvraagtijdvakken verdeeld. De inschating is dat hiermee ongeveer 125.000 personen per jaar met behulp van een STAP-budget scholing kunnen volgen.

Wat is voorlopig toegekend STAP-budget? ›

De melding "voorlopig toegekend" betekent dat de subsidie is toegekend, op voorwaarde dat de opleiding (of een evenredig deel daarvan) ook echt wordt gevolgd. Je moet de opleiding afronden of voldoende studievoortgang boeken.

Hoeveel mensen STAP-budget per keer? ›

Per persoon is één keer per jaar STAP-budget te verkrijgen met een maximum van 1.000 euro, zolang er budget is. In 2023 is hiervoor een budget beschikbaar van 170 miljoen euro, voor de eerste aanvraagperiode was dat 34 miljoen euro.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 5907

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.