Portfolio management: een proces in vijf stappen - Zorgvisie (2024)

09 mei 2012

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Delen

Deel op Facebook Linkedin Tweet op Twitter

Wouter van den Elsen

Het thema ‘spreiding en concentratie van ziekenhuisfuncties’ beheerst momenteel de discussies over de gezondheidszorg. De verschillen in profielen en zorgaanbod vragen om samenwerking en uitruil tussen ziekenhuizen. Het motto luidt: doe waar je goed in bent en laat de rest aan anderen over. Om als ziekenhuis voorop te blijven lopen, is het cruciaal om proactief keuzes te maken over de optimale zorgportfolio. Wanneer een ziekenhuis niet zelf het voortouw neemt, bestaat het risico dat de portefeuille ‘gerold’ wordt en er alleen wat resten overblijven.

Portfoliomanagement is niets nieuws in de gezondheidssector. Wat wel nieuw is, is de focus op kwaliteit, effectiviteit en bedrijfseconomische criteria. Ervaring bij ziekenhuizen heeft geleerd dat een stapsgewijze aanpak met zowel betrokkenheid van de raad van bestuur als van de medische staf, het beste werkt om goede en gedragen portfoliokeuzes te maken.

1.Huidige positie bepalen

Portfoliomanagement begint uiteraard bij de basis: als een ziekenhuis zich wil richten op het onderscheidend vermogen dan is een eerste stap om dat scherp te krijgen. Wat zijn de interne sterktes en zwaktes ten opzichte van omliggende ziekenhuizen en welke kansen en bedreigingen liggen er in de omgeving? Welke trends zijn er te onderscheiden wanneer er naar het marktaandeel of de personele ontwikkelingen gekeken wordt? Hoe verhoudt de zorgbehoefte zich tot het zorgaanbod binnen de regio en waarin onderscheidt het zorgaanbod van het eigen ziekenhuis zich? De antwoorden op deze vragen geven inzicht op het onderscheidend vermogen. Hierbij is het van belang om uit te kijken voor het ‘rupsje-nooit-genoegsyndroom’: baken vooraf af welke informatie er echt toe doet.

2.Toekomstig profiel op hoofdlijnen bepalen

Als tweede stap wordt, met in het achterhoofd het onderscheidend vermogen van het ziekenhuis, de toekomstige positie op hoofdlijnen met de daarbijbehorende speerpunten bepaald. De sterktes worden gecombineerd met de kansen in de omgeving. Bestaande speerpunten worden verder uitgewerkt en nieuwe speerpunten vastgelegd. Wanneer een ziekenhuis uitblinkt in chronische zorg en er is in de regio sprake van sterke vergrijzing, zou een passend profiel een ‘elderly friendly hospital’ kunnen zijn. Een ziekenhuis waarin het marktaandeel voor gynaecologie de afgelopen vier jaar aanzienlijk is gestegen, zou kunnen inzetten op moeder(vrouw-) en kindzorg. Een ziekenhuis dat voornemens is de lokale bevolking meer aan zich te hechten, zou als speerpunt ‘laagdrempelige gezinszorg’ kunnen kiezen.

3.Onderverdeling portfolio bepalen

De derde stap is de uitvoering van een grove scan om de portfolio bij het toekomstige profiel te bepalen. In eerste instantie is hierbij van belang om vanuit het dbc-niveau onderscheid te maken in ziektebeeld gerelateerde groepen (ZGG’s) waarop een ziekenhuis kan beslissen de zorg te behouden/verder te ontwikkelen, of juist af te stoten. Het is voor patiënten belangrijk helder te hebben welke zorg een ziekenhuis aanbiedt. Als er COPD-behandeling geboden wordt maar geen astma-behandeling, kan dat voor verwarring zorgen. Er moet dan op een hoger niveau een keuze gemaakt worden: bieden we wel of niet zorg aan patiënten met chronische longziekten.

Op basis van werkbare ZGG’s wordt de marktaantrekkelijkheid van de zorgportfolio bepaald. Samen met de zorgprofessionals kan er per ZGG gekeken worden naar:

•omvang van de (toekomstige)vraag;

•onderscheid/concurrentiekracht;

•samenhang (past het bij de strategie van het ziekenhuis, logistieke verbanden, (wederzijdse) afhankelijkheden tussen ZGG’s).

Het rendement in euro’s van een ZGG wordt meegenomen, maar is niet alles bepalend. Het is hierbij vooral van belang dat het rendement op ziekenhuisniveau onder de streep positief is.

4.Transitiestaat bepalen

Wanneer eenmaal zicht is gekomen op de aantrekkelijkheid van de verschillende delen van de zorgportfolio, kunnen daadwerkelijke keuzes gemaakt worden. Welke zorg past bij het toekomstige profiel en welke niet? Over welke zorg moeten er samenwerkingsafspraken gemaakt worden en met wie? De ZGG’s die gekoppeld zijn aan marktaantrekkelijkheidsscores worden op maatschapniveau onderverdeeld in vier groepen: investeren (eventueel in samenwerking), afstoten, niets doen en het (op)nieuw aantrekken van zorg. Het toekomstige profiel van het ziekenhuis is hierbij de kapstok waaraan de keuzes van de maatschappen op ZGG-niveau gehangen worden. Wanneer een ZGG aan een bepaalde combinatie van de criteria voldoet, kan dit een reden zijn om verder te investeren/af te stoten. Een voorbeeld is een klein basisziekenhuis met hoog complexe zorg en een negatief rendement dat in de toekomst niet aan volume-eisen voldoet.

Het onderverdelen van de ZGG’s in de vier groepen is een arbitrair proces dat slechts door een vruchtbare discussie tussen medisch specialisten en de raad van bestuur succesvol lukt. Een externe adviseur kan hierbij helpen door als ‘advocaat van de duivel’ gevoelige doch fundamentele onderwerpen bespreekbaar te maken en de planning en het eindresultaat te bewaken.

5.Scenario’s bepalen

De voorgaande stappen leiden tot een onderscheidend profiel passend binnen de toekomstvisie van het ziekenhuis. Als laatste stap moeten de consequenties van de keuzes over al dan niet af te stoten van zorg doorgerekend worden: wat zijn de gevolgen voor de financiën, de organisatie en het vastgoed.

Het resultaat van de stapsgewijze aanpak, de uitgewerkte scenario’s en de onderbouwde beslissingen van raad van bestuur en stafbestuur, geven de directie de mogelijkheid met externe partijen contractuele en logistieke zorgafspraken te maken.

Elise Aartsen, neuropsycholoog, bedrijfskundige en consultant bij QHC

Mark Sluiter, slavist, econoom en managing partner bij QHC

ma 24 apr 2023 | Nieuws

Brabantse zorgorganisaties starten regionale zzp-pool

vr 07 apr 2023 | Achtergrond

Met ‘Gedeelde Zorg’ is samenwerking acute zorg niet meer vrijblijvend

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.

Registreren Login

Portfolio management: een proces in vijf stappen - Zorgvisie (2024)

FAQs

What is portfolio management answer? ›

Portfolio management is the art of investing in a collection of assets, such as stocks, bonds, or other securities, to diversify risk and achieve greater returns. Investors usually seek a return by diversifying these securities in a way that considers their risk appetite and financial objectives.

What are the steps of the portfolio management process? ›

Steps of Portfolio Management
  • Step 1: Identifying the objective. An investor needs to identify the objective. ...
  • Step 2: Estimating capital markets. ...
  • Step 3: Asset Allocation. ...
  • Step 4: Formulation of a Portfolio Strategy. ...
  • Step 5: Implementing portfolio. ...
  • Step 6: Evaluating portfolio.
Oct 12, 2023

How hard is portfolio management? ›

Becoming a portfolio manager takes a lot of time and effort, but if you have the right skills, it can be a worthwhile venture. Portfolio managers often start out as financial analysts. With several years of experience—and professional certifications—they can work their way up.

What 5 steps should you take when evaluating your portfolio? ›

Naturally, your long-term goals, specifically the funds needed for these objectives, serve as inherent benchmarks for conducting a portfolio review.
  1. Collect necessary information. ...
  2. Assess your investment portfolio. ...
  3. Evaluate portfolio performance. ...
  4. Check for possible rebalancing. ...
  5. Review tax implications.
Mar 3, 2024

What is an example of a portfolio management process? ›

Processes of Portfolio Management
  • Step 1 – Identification of objectives. ...
  • Step 2 – Estimating the capital market. ...
  • Step 3 – Decisions about asset allocation. ...
  • Step 4 – Formulating suitable portfolio strategies. ...
  • Step 5 – Selecting of profitable investment and securities. ...
  • Step 6 – Implementing portfolio. ...
  • Step 7 – ...
  • Step 8 –

What is a portfolio answer? ›

A portfolio is a compilation of academic and professional materials that exemplifies your beliefs, skills, qualifications, education, training, and experiences.

What is the execution stage of portfolio management? ›

Execution Stage

With the client's approval of the IPS, it's time to construct a suitable portfolio. Start by deciding on a target asset allocation, followed by security selection and purchasing individual securities.

What are the 4 Ps of portfolio management? ›

These are People, Philosophy, Process, and Performance. When evaluating a wealth manager, these are the key areas to think about. The 4P's can be dissected further, but for the purpose of this introduction, we'll focus on these high-level categories.

What is the life cycle of the portfolio management process? ›

Portfolio Management Life cycle

A life cycle of processes used to collect, identify, categorize, evaluate, select, prioritize, balance, authorize, and review components within the project portfolio to ensure that they are performing compared to the key indicators and the strategic plan.

What major is best for portfolio management? ›

Typically, a portfolio manager holds a Bachelor's degree in finance or a related field. To showcase proficiency in a relevant interdisciplinary field, coursework should demonstrate a mastery of information, love of reading, conceptual thinking, and idea generation.

How stressful is portfolio management? ›

Being a portfolio manager can be stressful, as it involves making decisions that can impact the financial performance of a portfolio and the clients it represents.

How to be a successful portfolio manager? ›

Portfolio Manager Skills
  1. Foundational investment skills that include financial analytics, portfolio management applications, and asset classes.
  2. Solution-driven skills like understanding clients' investment goals and building portfolios.
  3. Finance and economics.
  4. Environmental, social, and governance (ESG) analysis skills.

How do I tell if my investments are doing well? ›

Relative performance — Comparing your return to the overall market is a better measure. If your total portfolio is up 20% for the year and the overall market is only up 15%, you have done very well. Or if your portfolio is down 10% and the overall market is down 15%, you have done well.

How do I know if my portfolio is good? ›

How to Monitor Your Stock Portfolio?
  1. Keep Yourself Updated About the Latest News About the Company. ...
  2. Analyze the Quarterly Results of the Company. ...
  3. Keep Tabs on Any Corporate Announcements. ...
  4. Be Aware of Any Changes in the Shareholding Pattern. ...
  5. Check the Credit Rating of The Company. ...
  6. Assess the Promoter's Pledge of Shares.
Dec 17, 2023

What are the 7 steps of the portfolio process? ›

7 Steps:
  • Allocate across global capital markets.
  • Diversify broadly within markets.
  • Focus on higher expected returns: Value. Small cap. Profitability.
  • Utilize financial science.
  • Manage strategy risk.
  • Manage investment choice risk.
  • Manage costs and taxes.

What best describes portfolio management? ›

Portfolio management is the art and science of selecting and overseeing a group of investments that meet the long-term financial objectives and risk tolerance of a client, a company, or an institution.

What is portfolio management Quizlet? ›

What is Portfolio Management? refers to the centralized mgmt of one or more portfolios which includes identifying, prioritizing, authorizing, managing and controlling projects, programs, and other related work to achieve specific strategic objectives.

What is portfolio management and why is it important? ›

IT portfolio management plays a significant role in helping companies maintain a large-scale snapshot of a portfolio's impact and progress. It ensures that organizations meet the financial, personnel, and resource needs of an IT department.

What is portfolio management services in simple words? ›

Portfolio Management Service (PMS) is a professional financial service where skilled portfolio managers and stock market professionals manage your equity portfolio with the assistance of a research team. Many investors have equity portfolios in their Demat Account but managing them can be a challenge.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated:

Views: 6696

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.