Investeren in REITs (Real Estate Investment Trusts) - Finansjaal (2024)

REIT is de afkorting van Real Estate Investment Trust. Door te investeren in REITs kun je rendement uit vastgoed ontvangen, zonder dat het nodig is om zelf vastgoed aan te kopen.

Inhoud van dit artikel

  1. Wat is een REIT?
    • Verschillende soorten vastgoed bij REITs
  2. Voorwaarden REITs
  3. Investeren in een Real Estate Investment Trust (REIT)
    • Voordelen investeren in REITs
      • Passief inkomen uit REITs
      • Liquiditeit REITs
      • Betere spreiding door REITs
    • Nadelen investeren in REITs
      • Risico’s voor minder goede spreiding
      • Een REIT heeft weinig ruimte voor groei
  4. Type REITs
  5. Hoe kun je beleggen in REITs?
  6. Conclusie

Wat is een REIT?

REIT is de afkorting van Real Estate Investment Trust. Dit is een beursgenoteerde onderneming die haar inkomsten grotendeels uit vastgoed haalt.

Beleggers die investeren in REITs ontvangen dan regelmatig de opbrengsten van dit vastgoed in de vorm van dividend. In de meeste gevallen gaat dit om huurinkomsten of hypotheekinkomsten.

Een bedrijf moet aan verschillende voorwaarden voldoen om zich een Real Estate Investment Trust te mogen noemen. Op deze voorwaarden komen we zometeen terug.

Door middel van een REIT wordt het voor beleggers makkelijk om in vastgoed te investeren met relatief weinig geld. Het aankopen van eigen vastgoed is dan niet meer nodig. Ondanks dit is het beleggen in REITs toch een manier om direct te beleggen in vastgoed.

Verschillende soorten vastgoed bij REITs

REITs kunnen veel verschillende soorten vastgoed bezitten. Denk hierbij aan appartementen, zorginstellingen, magazijnen, hotels, huizen en kantoren.

Het komt vaak voor dat een Real Estate Investment Trust zich specialiseert. Ze hebben in dat geval alleen een bepaald soort vastgoed. Toch zijn er ook REITS die meerdere soorten vastgoed bezitten.

Voorwaarden REITs

Om zich een REIT te mogen noemen moet een bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze staan op de website van de Amerikaanse belastingdienst. De meest belangrijke voorwaarden zijn:

  • 75% van het vermogen van de REIT zit in vastgoed.
  • 75% van het bruto-inkomen moet uit vastgoed komen (huur, hypotheken).
  • 90% van het belastbaar inkomen moet als dividend worden uitbetaald aan de aandeelhouders.
  • Een REIT moet minimaal 100 aandeelhouders hebben.
  • De vijf grootste aandeelhouders mogen niet meer dan 50% van de aandelen bezitten.

Investeren in een Real Estate Investment Trust (REIT)

Wanneer je gaat investeren in een Real Estate Investment Trust (REIT) is het goed om over een aantal dingen na te denken. We zullen daarom de voordelen en nadelen van REITs benoemen.

Voordelen investeren in REITs

Beleggen in REITs heeft verschillende voordelen. Deze hebben we hieronder opgesomd.

Passief inkomen uit REITs

Zoals je net bij de voorwaarden hebt kunnen lezen moet een REIT minimaal 90% van het belastbaar inkomen uitkeren als dividend. Daarom worden REITs door beleggers vaak gebruikt om een passief inkomen te genereren.

Het werkt eigenlijk op een soortgelijke manier als wanneer je zelf vastgoed zou aankopen en er regelmatig inkomsten uit zou ontvangen.

Liquiditeit REITs

Een groot voordeel van REITs is dat je geld erg liquide is. Het kopen en verkopen van vastgoed kan namelijk best veel tijd kosten. Wanneer je vandaag besluit om een pand te verkopen dan heb je het geld niet morgen op je rekening staan. Dit is wel mogelijk bij REITs. Daarom ben je veel flexibeler wanneer je in REITs belegt.

Betere spreiding door REITs

Ten slotte kan het beleggen in REITs ook een manier zijn om meer spreiding in je portefeuille aan te brengen. Aandelen en obligaties zijn bijvoorbeeld erg populaire beleggingen, maar vastgoed kan hier een goede aanvulling op zijn.

Nadelen investeren in REITs

Naast voordelen zitten er natuurlijk ook nadelen aan het beleggen in REITs. Hieronder beschrijven we twee belangrijke nadelen.

Risico’s voor minder goede spreiding

Hoewel REITs dus voor een betere spreiding kunnen zorgen in je portefeuille, is het toch belangrijk om hiermee op te passen.

REITs zijn namelijk individuele bedrijven. Wanneer je dus in één of enkele REITs belegt dan kan een gebeurtenis in een van de bedrijven een behoorlijke impact hebben op je portefeuille. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mismanagement.

Bovendien kan het specifieke soort vastgoed waar de REIT haar inkomsten uit haalt (bijvoorbeeld kantoren of appartementen) geraakt worden.

Om een voorbeeld te noemen. Toen iedereen massaal thuis ging werken in de coronacrisis werd het verhuren van kantoorpanden flink geraakt. De huurinkomsten daalden daardoor behoorlijk.

Daarom is het belangrijk om te beleggen in veel verschillende REITs. Bovendien kun je binnen een REIT dus voor meer spreiding zorgen door te beleggen in een REIT die verschillende soorten vastgoed bezit.

Ten slotte is het ook belangrijk om rekening te houden met je eigen woning, als je die hebt. Dit is namelijk ook vastgoed. Voor veel mensen is hun woning al een groot deel van hun vermogen. Door ook nog te beleggen in vastgoed zorg je voor een nog minder goede spreiding.

Een REIT heeft weinig ruimte voor groei

Het tweede nadeel van een REIT is dat er weinig mogelijkheden zijn voor groei. Doordat een REIT verplicht het grootste deel van haar inkomen moet uitkeren als dividend, kan dit dus ook niet worden geïnvesteerd om verder te groeien.

Wanneer je vermogen op wil bouwen is het daarom verstandig om het dividend dat je ontvangt te herbeleggen. Je profiteert anders namelijk niet van samengestelde rente (het rente-op-rente effect).

Type REITs

Eerder in dit artikel hebben we gezien dat een REIT verschillende soorten vastgoed kan bezitten, zoals kantoren, magazijnen en huizen. In veel gevallen wordt er echter gespecialiseerd in één bepaald soort vastgoed.

Welke soort vastgoed een REIT bezit bepaalt ook wat voor type REIT het is. Je kunt daarom de volgende drie type REITs onderscheiden:

  • Equity REITs. Dit type verdient geld met huurinkomsten. Ze verhuren bijvoorbeeld appartementen, kantoorpanden of magazijnen.
  • Mortage REITs. Dit type REIT haalt inkomsten uit hypotheken. Ze bezitten het vastgoed dus niet zelf, maar verdienen aan de hypotheek van de eigenaar.
  • Hybrid REITs. Dit type REIT is een combinatie van een equity REIT en een mortage REIT. Ze verdienen geld uit zowel huur als hypotheken.

Hoe kun je beleggen in REITs?

Het is mogelijk om op verschillende manieren te investeren in REITs.

Zoals we al eerder in dit artikel hebben gezien is een REIT eigenlijk gewoon een beursgenoteerde onderneming. Je kunt dus gewoon aandelen kopen van de REIT. Het nadeel hiervan is dat je een minder goede spreiding krijgt.

Daarnaast kun je ook in een vastgoed ETF beleggen waardoor je in één keer in veel verschillende REITs kunt beleggen. Het is daardoor makkelijker om voor een goede spreiding te zorgen, maar je betaalt wel jaarlijkse kosten aan de beheerder van de ETF.

Conclusie

REITs zijn dus een manier om in vastgoed te beleggen zonder het daadwerkelijk bezitten van vastgoed. Er zijn drie type REITs, die hun inkomsten halen uit verschillende soorten vastgoed.

De belangrijkste voordelen van het beleggen in REITs zijn de flexibiliteit en dat je een passief inkomen uit je beleggingen kunt krijgen.

Hoewel je met REITs meer spreiding in je portfolio kunt aanbrengen, is het belangrijk om ook waakzaam te zijn voor een minder goede spreiding. Ten slotte wordt bijna alle winst uitgekeerd bij een REIT, waardoor er minder ruimte is voor groei.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te optimaliseren. Je hebt altijd de mogelijkheid om deze uit te schakelen.

instellingenACCEPTEREN

Investeren in REITs (Real Estate Investment Trusts) - Finansjaal (2024)

FAQs

How do you invest in a real estate investment trust REIT? ›

How do I Invest in a REIT? An individual may buy shares in a REIT, which is listed on major stock exchanges, just like any other public stock. Investors may also purchase shares in a REIT mutual fund or exchange-traded fund (ETF).

Is investing in REITs a good idea? ›

Are REITs Good Investments? Investing in REITs is a great way to diversify your portfolio outside of traditional stocks and bonds and can be attractive for their strong dividends and long-term capital appreciation.

Can I buy REITs on Fidelity? ›

To buy REITs on Fidelity, investors need to follow a series of steps. This includes opening an investment account and utilizing Fidelity's trading platform. After setting up the investment account, users can fund it through various options such as bank transfers or electronic funds transfer.

How to buy REITs real estate investment trusts? ›

You can invest in a publicly traded REIT, which is listed on a major stock exchange, by purchasing shares through a broker. You can purchase shares of a non-traded REIT through a broker that participates in the non-traded REIT's offering. You can also purchase shares in a REIT mutual fund or REIT exchange-traded fund.

Can I invest $1000 in a REIT? ›

While they aren't listed on stock exchanges, non-traded REITs are required to register with the SEC and are subject to more oversight than private REITs. According to the National Association of Real Estate Investment Trusts (Nareit), non-traded REITs typically require a minimum investment of $1,000 to $2,500.

How much money do you need to invest in REIT? ›

The Cheapest Option: REITs—$1,000 to $25,000 or more

These are securities and are traded on major exchanges like stocks. They invest in real estate directly, either through property purchases or through mortgage investments.

What is a disadvantage of a REIT? ›

Benefits of investing in REITs include tax advantages, tangibility of assets, and relative liquidity compared to owning physical properties. • Risks of investing in REITs include higher dividend taxes, sensitivity to interest rates, and exposure to specific property trends.

Do REITs pay monthly? ›

REITs and stocks can both pay dividends, usually on a monthly, quarterly, or yearly basis. Some investments will also offer special dividends, but they're unpredictable.

Can you become a millionaire from REITs? ›

So, are REITs the magic shortcut to becoming a millionaire? Not quite. But they can be a powerful tool to build your wealth over time, like a slow and steady rocket taking you towards financial freedom. Remember, the key is to invest wisely, do your research, and choose REITs that match your goals and risk tolerance.

Does Warren Buffett own any REITs? ›

Buffet and REITs

However, Berkshire sold its holdings of STORE Capital in 2022 after the company announced it was being acquired by two outside investment funds. Since then, filings have shown that Berkshire Hathaway has not owned shares of any other REIT.

What is the average return of a REIT? ›

Over a 15-year period, according to Cohen & Steers, actively managed REIT investors realized an annualized 10.6% return. Of the other active strategies, opportunistic real estate funds placed second, at 9.8%. Core and value-added funds had average annualized returns of 6.5% and 5.6%, respectively, over 15 years.

Can I hold a REIT in my 401k? ›

Yes, it is possible to invest in REITs (Real Estate Investment Trusts) through a retirement account, such as an Individual Retirement Account (IRA) or 401(k).

Which REIT has the best returns? ›

Best-performing REIT stocks: May 2024
SymbolCompanyREIT performance (1-year total return)
DHCDiversified Healthcare Trust162.86%
SLGSL Green Realty Corp.129.09%
UNITUniti Group Inc.88.43%
VNOVornado Realty Trust75.08%
1 more row
May 20, 2024

Are REITs a good investment in 2024? ›

Rates boosting REITs

Among the strongest factors shaping the REITs market as we move into 2024 is the likelihood of federal interest rate cuts. If those do materialize, we could see a lot of growth for the sector. According to Sakwa, that scenario holds true if the Federal Reserve cuts rates multiple times.

What are the top 5 largest REITs? ›

Largest Real-Estate-Investment-Trusts by market cap
#NameM. Cap
1Prologis 1PLD$94.48 B
2American Tower 2AMT$80.11 B
3Equinix 3EQIX$67.48 B
4Welltower 4WELL$56.31 B
57 more rows

What is the minimum investment in a REIT? ›

On the other hand, the minimum investment amount in the existing REITs is Rs 10,000 to Rs 15,000. Various investment schemes: An SM REIT could divide its entire portfolio into various schemes, each investing in different types of properties.

How do REIT owners make money? ›

Equity REITs

Properties can generate rental income, which, after collecting fees for property management, provides income to its investors. These REITs generate income from renting real estate to tenants. After paying expenses for operation, equity REITs pay out dividends to their shareholders on a yearly basis.

Is investing in a REIT better than owning property? ›

Investing in REITs

Investors provide capital by buying shares and receive regular dividends in exchange. Investing in REITs may be less stressful and less time-consuming than owning and managing an investment property. However, REITs aren't without their downsides.

How long to invest in a REIT? ›

In many cases, this can take around 10 years to occur. And with publicly traded REITs that fluctuate with the stock market, Jhangiani recommends holding onto them for at least three years.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 6581

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.