International tax planning (2024)

Wij zijn gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en vanuit deze expertise hebben onze consultants veel ervaring en een lange staat van dienst met vrijwel alle aspecten van "international tax planning".

U kunt bij ons terecht voor degelijk en betrouwbaar internationaal belastingadvies. Ook kunnen we u in contact brengen met geschikte buitenlandse adviseurs, u adviseren over belastingheffing in het buitenland, of eventueel het gehele fiscale adviestraject in Nederland en het buitenland van u overnemen.

  • Wat zijn de parameters voor een internationale structuur?
  • Tax planning versus belastingontwijking
  • De bouwstenen voor degelijke international tax planning
  • De anti-misbruikbepalingen
  • De randvoorwaarden voor een internationale structuur
  • Onze expertise en ervaring met international tax planning

Wat zijn de parameters voor een internationale structuur?

Voordat een internationale structuur wordt opgezet maken wij onze cliënt bewust van de complexiteit en kwetsbaarheid van een grensoverschrijdende structuur en van de inspanningen die nodig zijn om deze goed op te zetten en van jaar tot jaar te onderhouden. In algemeen kan worden gezegd, dat een internationale structuur alleen haalbaar is indien ondernemingsactiviteiten ook daadwerkelijk in het buitenland worden verricht. Zonder activiteiten in het buitenland verwordt een internationale structuur al snel tot een papieren droomkasteel, waar de belastingdienst korte metten mee zal maken indien het onder hun aandacht komt.

Het opzetten van een fiscaal efficiënte structuur begint met het besef dat rekening moet worden gehouden met de van toepassing zijnde wettelijke bepalingen in de betrokken landen en de afspraken die landen onderling hebben gemaakt over de verdeling van heffingsbevoegdheid en tegemoetkomingen ter voorkoming van dubbele belasting in bilaterale en multilaterale overeenkomsten en regelingen, zoals belastingverdragen en Europese Verordeningen en Richtlijnen.

Tax planning versus belastingontwijking

Het is toegestaan om een internationale structuur zo in te richten dat zo weinig mogelijk belasting wordt betaald, althans zolang de economische realiteit niet uit het oog wordt verloren.

Als dat wel gebeurt en de fiscale motieven de economische realiteit gaan overheersen, moet rekening worden gehouden met ethische principes en reputatierisico: tegenwoordig is het verwijt van 'belastingontwijking' een gevreesde reactie van de pers en de internationale (internet)gemeenschap voor internationaal opererende ondernemingen die "hun morele verplichting om belasting te betalen en bij te dragen aan de begroting van de landen waar ze zaken doen, lijken te willen ontlopen met vage internationale structuren".

De bouwstenen voor degelijke international tax planning

Bijna elk land ter wereld heeft fiscale jurisdictie voor zijn eigen grondgebied, en het recht om zelf te onderhandelen over bilaterale en multilaterale overeenkomsten om dubbele belasting te vermijden, of niet, zoals het verkiest.

Aangezien elk land in principe autonoom zijn eigen regels voor belastingheffing en beleid voor onderhandelingen over belastingverdragen vaststelt, heeft vrijwel ieder land zijn eigen specifieke belastingsysteem, dat welhaast zeker kan afwijken van het belastingsysteem van andere landen. Dit maakt het speelveld voor internationale structureren zeer divers en afwisselend. Mismatches in belastingheffing kunnen zich gemakkelijk voordoen en wijzigingen van belastingwetten, -beleid en jurisprudentie kunnen de positie van een belastingbetaler van de ene op de andere dag veranderen en zijn niet altijd gemakkelijk bij te houden of the voorspellen.

De anti-misbruikbepalingen

Gedurende de afgelopen jaren zijn landen onder leiding van de OESO in toenemende mate bewust gemaakt van de mogelijkheden voor multinationals om te profiteren van niet goed op elkaar aansluitende belastingregimes en belastingverdragen, waardoor ze inkomsten en vermogen over de hele wereld kunnen verplaatsen met als voornaamste, zo niet het enige motief, om de laagst mogelijke belastingdruk te realiseren. De OESO heeft dit geconstateerd en het heeft de lidstaten vervolgens aanbevelingen gedaan voor de implementatie van wettelijek regelingen om de geconstateerde vormen van grondslaguitholling en winstverschuiving (BEPS) te voorkomen.

Ook de Europese Unie heeft verschillende anti-belastingontwijkingsrichtlijnen geïmplementeerd die de EU-lidstaten verplichten hun nationale wetgeving aan te passen om bepaalde belastingontwijkingsconstructies tegen te gaan (ATAD), en voor de verplichte rapportage door tussenpersonen en belastingbetalers van bepaalde vormen van agressieve belastingconstructies (DAC6).

Daarnaast heeft de OESO het initiatief genomen om hun lidstaten de mogelijkheid te geven deel te nemen aan een multilateraal instrument (MLI), dat bij consensus van verdragsluitende verdragsstaten, het mogelijk maakt om belastingverdragen in één klap te wijzigen door het opnemen van bepaalde in het MLI opgenomen antimisbruikbepalingen die tot doel hebben misbruik van het belastingverdrag te voorkomen.

Wat uit het bovenstaande volgt, is dat internationale tax planning steeds is toegestaan en mogelijk is, maar dat het verenigbaar moet zijn met de hedendaagse internationale belastingprincipes en de ethische normen als het gaat om het betalen van belasting.

De randvoorwaarden voor een internationale structuur

De belangrijkste randvoorwaarden voor internationale structuren zijn tegenwoordig de economische realiteit die met name tot uitdrukking komt in de gehanteerde interne verrekenprijzen (transfer pricing) en de lokale substance van de betrokken bedrijfsonderdelen.

Iedere internationale structuur zal moeten voldoen aan bepaalde minimale substance eisen in de betrokken landen, en het bedrijfsmodel dat ten grondslag ligt aan de structuur moet zakelijk zijn en resulteren in een zakelijke (at arm's length) winstverdeling binnen de groep.

Onze expertise en ervaring met international tax planning

Wij beschikken over de kennis en expertise om u in internationale trajecten op professionele wijze te adviseren en te ondersteunen; advies over van toepassing zijnde Nederlandse regelingen, belastingverdragen en andere internationale regelingen en de belastingheffing in het buitenland.

International tax planning (2024)

FAQs

International tax planning? ›

International tax planning also known as international tax structures or expanded worldwide planning (EWP), is an element of international taxation created to implement directives from several tax authorities following the 2008 worldwide recession.

How does international tax work? ›

International tax rules apply to income companies earn from their overseas operations and sales. Tax treaties between countries determine which country collects tax revenue, and anti-avoidance rules are put in place to limit gaps companies use to minimize their global tax burden.

What is the best international tax certification? ›

In summary, here are 10 of our most popular international taxation courses
  • U.S. Taxation of International Transactions: University of Illinois at Urbana-Champaign.
  • Cloud Computing Law: Queen Mary University of London.
  • GST - Genesis and imposition!: ...
  • Earth Economics: Erasmus University Rotterdam.

What is an international tax consultant? ›

An international tax consultant provides professional advice to clients about how to limit their tax liability for overseas transactions. You find international tax consultants in consulting firms, accounting agencies, or companies with a global presence.

What are the benefits of international tax laws? ›

Overall, tax treaties promote international trade and investment by providing certainty and clarity regarding tax obligations for individuals and businesses operating across borders. They help prevent taxpayers from facing excessive tax burdens due to overlapping taxation by multiple jurisdictions.

How do taxes work when working internationally? ›

U.S. taxes are based on citizenship, not country of residence. That means it doesn't matter where you call home, if you're considered a U.S. citizen, you have a tax obligation this tax year. Your expat tax filing requirement doesn't change even if you're paid by a foreign employer overseas.

Do dual citizens pay taxes in both countries? ›

For individuals who are dual citizens of the U.S. and another country, the U.S. imposes taxes on its citizens for income earned anywhere in the world. 7 If you live in your country of dual residence that is not the U.S., you may owe taxes both to the U.S. government and to the country where the income was earned.

Is international taxation hard? ›

International tax is some of the most complex tax law in the Internal Revenue Code.

Which country has the best tax filing system? ›

  • Luxembourg. #1 in Favorable tax environment. ...
  • Panama. #2 in Favorable tax environment. ...
  • Switzerland. #3 in Favorable tax environment. ...
  • United Arab Emirates. #4 in Favorable tax environment. ...
  • Qatar. #5 in Favorable tax environment. ...
  • Singapore. #6 in Favorable tax environment. ...
  • Saudi Arabia. #7 in Favorable tax environment. ...
  • Thailand.

What is the best international tax qualification? ›

ADIT is an internationally recognised qualification awarded by the Chartered Institute of Taxation (CIOT) that sets a global benchmark in international tax expertise.

How much does an international tax consultant make at Deloitte? ›

The average International Tax Consultant base salary at Deloitte is $83K per year. The average additional pay is $4K per year, which could include cash bonus, stock, commission, profit sharing or tips.

Why a career in international tax? ›

International tax professionals play a vital role in global business, helping companies navigate the complex tax policies that regulate businesses. This specialized field offers unique career opportunities with competitive salaries.

What is the highest tax consultant salary? ›

Tax Consultant Salary in California
Annual SalaryHourly Wage
Top Earners$147,542$71
75th Percentile$106,100$51
Average$97,886$47
25th Percentile$63,200$30

Do I pay US taxes on foreign income? ›

Yes, if you are a U.S. citizen or a resident alien living outside the United States, your worldwide income is subject to U.S. income tax, regardless of where you live. However, you may qualify for certain foreign earned income exclusions and/or foreign income tax credits.

What is the international tax compliance? ›

International tax compliance refers to tax responsibilities businesses that hire workers in other countries must address.

How do foreign taxes work? ›

The Foreign Tax Credit (FTC) is one method U.S. expats can use to offset foreign taxes paid abroad dollar-for-dollar. Tax credits in general work like this: If you owe the U.S. government $1,500 in taxes and you have a $500 tax credit, you'll end up only owing $1,000 — and the Foreign Tax Credit is no different.

How is international money taxed? ›

In general, yes — Americans must pay U.S. taxes on foreign income. The U.S. is one of only two countries in the world where taxes are based on citizenship, not place of residency. If you're considered a U.S. citizen or U.S. permanent resident, you pay income tax regardless where the income was earned.

Do you have to pay U.S. taxes if you live in another country? ›

Yes, if you are a U.S. citizen or a resident alien living outside the United States, your worldwide income is subject to U.S. income tax, regardless of where you live. However, you may qualify for certain foreign earned income exclusions and/or foreign income tax credits.

How much foreign income is tax free in the USA? ›

Each year, the limit on how much of your foreign-earned income may be exempt is adjusted for things like inflation. For the tax year 2022, the limit was $112,000 per person. For 2023, the limit was increased to $120,000 per person.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6169

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.