Dividendbelasting: wat is het en hoe werkt het? (2024)

Als je belegt in aandelen of ETFs, ontvang je regelmatig dividend (jeej!). Afhankelijk van uit welk land dit dividend afkomstig is, wordt er dividendbelasting op ingehouden. In veel gevallen kun je deze dividendbelasting terugkrijgen via je aangifte inkomstenbelasting.

Lees hieronder wat dividendbelasting is en hoe je deze eventueel kunt terugkrijgen in binnen- en buitenlandse situaties!

Deze blog is geschreven voor particuliere aandeelhouders die minder dan 5% van de aandelen in een bedrijf houden (géén aanmerkelijk belang).

Wat is dividend?

Dividend is een winstuitkering van bedrijven aan hun aandeelhouders. De meeste beursgenoteerde bedrijven keren elk jaar of elk kwartaal dividend uit. Alleen als het economisch écht heel slecht gaat, slaan ze een keer over.

Voor ETFs geldt in principe hetzelfde als voor aandelen, maar sommige ETFs herinvesteren het dividend automatisch. In mijn andere blog (+ comments) lees je hoe je weet of een bepaalde ETF het dividend automatisch herbelegd of niet.

Het herinvesteren van dividend is een goed idee, aangezien het zorgt voor extra samengestelde rente (compound interest).Je kunt het dividend ook zelf herbeleggen door met het geld nieuwe ETFs aan te kopen.

Inkomstenbelasting

Over de waarde van je aandelen ben je in Nederland inkomstenbelasting verschuldigd. In Nederland vallen ‘inkomsten uit aandelen’ inbox 3alsje minder dan 5% van de aandelen in een bedrijf hebt. Anders vallen ze in box 2.

Box 3

In box 3 (= inkomsten uit sparen en beleggen) betaal je niet over de daadwerkelijke inkomsten (in dit geval het ontvangen dividend) maar over een fictief inkomen berekend op basis van de hoogte van je vermogen.

Hier komt de dividendbelasting om de hoek. Om er zeker van het zijn dat iedereen inkomstenbelasting betaalt over deze inkomsten uit aandelen, is de dividendbelasting in het leven geroepen. Een voorheffing op de inkomstenbelasting.

Dividendbelasting

De dividendbelasting is een ‘voorheffing’ op de inkomstenbelasting. Dit houdt in dat het bedrijf dat het dividend uitkeert dividendbelasting moet inhouden op jouw dividend en de belastingdienst vervolgens op basis van de aangifte inkomstenbelasting bekijkt of dit bedrag correct was.

Eventueel moet je bijbetalen of krijg je (een deel van) de dividendbelasting terug.

In Nederland is de dividendbelasting 15%. In het buitenland gelden andere tarieven (soms ook 0%). Vaak is er op basis van een belastingverdrag met het andere land maximaal 15% afgesproken voor inwoners van Nederland.

Hieronder leg ik uit wat de belastinggevolgen zijn voor Nederlandse en buitenlandse dividenden.

Situatie 1: Nederlands dividend

Als jij een aandeel in een Nederlands bedrijf bezit (het bedrijf is gevestigd in Nederland) en hieruit krijg je dividend, dan moet het bedrijf 15% Nederlandse dividendbelasting inhouden.

Na het einde van het jaar ga jij je aangifte inkomstenbelasting invullen. De aandelen vallen in box 3 (geen aanmerkelijk belang).

In box 3 wordt er gerekend met een fictief inkomen over het vermogen. De waarde van de aandelen op 1 januari van dat belastingjaar wordt als uitgangspunt genomen. De dividendbelasting (15%) krijg je terug.

Bijvoorbeeld

Jij hebt aandelen ter waarde van €1.000 (waarde op 1 januari 2019). Je hebt op 1 juni 2019 een dividenduitkering van €30 ontvangen waarop €4,50 dividendbelasting is ingehouden (netto dividend ontvangen: €25,50).

In je aangifte inkomstenbelasting 2019 geef je €1.000 aan in box 3. Als je box 3-vermogen boven de vrijstelling uitkomt, betaal je 30% belasting over een fictief inkomen. Het effectieve tarief varieert tussen 0,58% en 1,68%, je betaalt dan tussen €5,80 en €16,80. De €4,50 betaalde dividendbelasting krijg je altijd terug.

Al deze informatie is meestal automatisch ingevuld in de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting, bijvoorbeeld als je DEGIRO gebruikt (dit is de broker die ik gebruik).

Situatie 2: buitenlands dividend

In het geval dat je dividenden krijgt uit een buitenlands bedrijf (gevestigd buiten Nederland), werkt het anders en komen eventueel belastingverdragen om de hoek.

Vestigingsplaats ETF

Als jij een ETF koopt die is gevestigd in het buitenland, zijn de dividenden buitenlands, ook al wordt de ETF uitgegeven op de Amsterdamse beurs.

Bijvoorbeeld Vanguard FTSE All-World UCITS (VWRL) is gevestigd in Ierland, ook al wordt deze ETF ook uitgegeven op de Amsterdamse beurs. Je kunt checken waar een ETF is gevestigd via Morningstar (zie ook dit 4-stappenplan voor het kiezen van de juiste ETF).

Verrekenen met box 3-belasting

In het geval van een buitenlands dividend, wordt buitenlandse dividendbelasting ingehouden. De Nederlandse belastingdienst heeft die dividendbelasting niet ontvangen en zal het dus ook niet zomaar aan jou uitbetalen.

Je kunt de buitenlandse dividendbelasting alleen verrekenen met je box 3-belasting.

Bijvoorbeeld VS

In de VS is het dividendbelastingtarief 30%. In het belastingverdrag tussen Nederland en de VS is een maximumtarief van 15% overeengekomen voor inwoners van Nederland.

Als je belegt via DEGIRO kun je op hun website (in jouw account) het zogenaamde W8-BEN formulier invullen, zodat er maar 15% wordt ingehouden. Vul je dit formulier niet in? Dan wordt er 30% Amerikaanse dividendbelasting ingehouden en moet je de ‘te hoge’ 15% terugvragen via de Amerikaanse belastingdienst (IRS).

De 15% dividendbelasting op basis van het verdrag mag je verrekenen met je Nederlandse box 3-belasting. Je vult het bedrag aan ingehouden buitenlandse dividenden in onder de post ‘Ingehouden buitenlandse dividendbelasting’ in de aangifte inkomstenbelasting.

Als jij de ETFs of aandelen aankoopt via een Nederlandse broker, worden de gegevens doorgegeven aan de belastingdienst en staat de ingehouden buitenlandse dividendbelasting vooraf ingevuld in je aangifte.

In het bovenstaande voorbeeld (€30 dividend)wordt er €4,50 VS dividendbelasting (15%) ingehouden. Als je niet onder de box 3-vrijstelling valt, betaal je in box 3 tussen de €5,80 en €16,80 belasting (0,58 tot 1,68%). Je mag deze €4,50 VS dividendbelasting daar vanaf trekken.

Geen box 3-belasting door vrijstelling

In het geval dat je geen box 3-belasting betaalt (omdat je vermogen onder de vrijstelling valt), krijg je ook niets terug en blijft de €4,50 dus ‘hangen’. Je mag de niet verrekende buitenlandse dividendbelastingin principe wel ‘bewaren’ voor latere jaren.

VWRL = 0%

Let op:Vanguard FTSE All-World UCITS (VWRL) is gevestigd in Ierland en daar geldt 0% dividendbelasting. Op deze dividenden wordt geen buitenlandse dividendbelasting ingehouden (en er valt dan niets te verrekenen in box 3).

Conclusie

Als je Nederlands dividend ontvangt uit aandelen in box 3, krijg je de Nederlandse dividendbelasting terug. Je betaalt eventueel wel vermogensbelasting (in box 3).

In hetzelfde geval met buitenlandse dividendbelasting, kun je de dividendbelasting alleen verrekenen met box 3-belasting. Dit zorgt ervoor dat je buitenlandse dividendbelasting alleen terugkrijgt als je daadwerkelijk box 3-belasting betaalt (terwijl je Nederlandse dividendbelasting ook terugkrijgt als je onder de box 3-vrijstelling blijft).

Dit wil niet zeggen dat je nooit buitenlandse fondsen moet kopen. Als deze fondsen beter presteren dan Nederlandse, is het het soms waard om een deel van het dividend ‘mis te lopen’ door de buitenlandse dividendbelasting.

Alles lezen over beleggen? Check mijn kennisbank!

Heb jij ervaring met het (niet) terugkrijgen van dividendbelasting? Of realiseer je je nu pas dat je nog recht hebt op een teruggave? Ik hoor het graag!

Dividendbelasting: wat is het en hoe werkt het? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 5681

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.