Begrippenlijst - Venture Capital (2024)

Angel investor

Een angel investor (of business angel), is een privé investeerder die investeert in ondernemingen in de opstartfase van hun ontwikkeling, of product.
Business Angels zijn veelal financiers die investeren in de Pre Seed, Seed en/of Growth Capital fase.

Due Dilligence (DD)

Een Due Dilligence onderzoek (DD) is een gedetailleerd onderzoek van financiers/investeerders voorafgaand aan een mogelijke transactie of investering. Dit bevat doorgaans een financieel, commercieel, ICT, juridisch en fiscaal onderzoek

EBITDA

Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. Wat in het Nederlands staat voor: Inkomsten voor aftrek van interest, belastingen, afschrijvingen en amortisatie.
EBITDA is een maatstaf voor de brutowinst met aftrek van overheadkosten van een bedrijf.
Het betreft de operationele winst zonder dat hier de kosten van afschrijvingen en financiering inzitten.
EBITDA wordt veelal gebruikt als een maatstaf voor waardering van een onderneming (inclusief schulden) en wordt vaak gebruikt door private equity om potentiële overnamekandidaten te waarderen en daarna te herfinancieren.

Equity

Equity staat voor eigen vermogen of aandelenkapitaal.

Exit

Een exit is het te gelde maken van een investering door de aandeelhouder(s) door de onderneming te verkopen of naar de beurs te brengen (‘IPO’).

Fonds

Een fonds is een entiteit die kapitaal verzamelt bij verschillende investeerders (de ‘Limited Partners’) en dit gezamenlijke bedrag gedurende de looptijd van het fonds investeert. Het fonds wordt beheerd door de fondsbeheerder of fondsmanager (de ‘General Partner’).

Growth Capital

Growth Capital is een type investering in bedrijven die kapitaal nodig hebben om (sneller) te kunnen groeien. Dit in tegenstelling tot ‘Buy-out Capital’ wat wordt gebruikt aandeelhouders van volwassen bedrijven uit te kopen.

Impact beleggen

Impact beleggen is het investeren in bedrijven, organisaties of projecten die eenmeetbare positieve bijdrageleveren aan het milieu.

Informal investor

Informal investors zijn investeerders die hun eigen vermogen in andere bedrijven investeren om deze te helpen in hun groei.

Internal Rate of Return (IRR)

De Internal Rate of Return (IRR) is het gemiddelde jaarlijkse rendement op een door een investeerder gemaakte investering.
Op fondsniveau wordt de IRR gemeten over het daadwerkelijk geïnvesteerde kapitaal. IRR is niet te verwarren met Effectief Rendement, waarbij het rendement over het toegezegde kapitaal wordt berekend.
Voor veel investeerders is Effectief Rendement een betere maatstaf voor het werkelijke rendement, omdat Effectief Rendement de opportunity kosten van niet-geïnvesteerd kapitaal meerekent.

Investor ready

Of jouw onderneming investor ready of klaar is om op zoek te gaan naar een investeerder.

Leverage

Leverage is het gebruiken van vreemd vermogen bij het structureren en financieren van investeringen, waardoor het behaalde rendement op het eigen vermogen hoger wordt.

Investeringsperiode

Investeringsperiode is de periode waarin de fondsbeheerder het toegezegde kapitaal mag investeren.

Management Buy-Out

Een Management Buy-Out(MBO) is een transactie waarbij het zittende management het huidige management uitkoopt en aandeelhouder wordt van een onderneming. Deze transactie is uitermate geschikt om te financieren middels een private equity/venture capital financier.

Management Buy-In

Een Management Buy-In (MBI) is één van de manieren waarop een bedrijf kan worden overgenomen. Bij een Management Buy-In wordt een bedrijf overgenomen door iemand die nog niet eerder betrokken geweest is bij het desbetreffende bedrijf.

Private Equity

Private equity, of in het Nederlands privaat vermogen, is het beleggen in bedrijven die niet op de beurs staan genoteerd. Private equity financiering kan worden gezien als de “opvolger” van venture capital, omdat private equity veelal investeert wanneer bedrijven uit een snelle groeifase komen. Hierdoor investeren private equity investeerders in langer bestaande en stabielere bedrijven.

Pre-Money versus Post-Money bij Venture Capital

Bij investeringsrondes moeten ondernemers vaak snel enorm veel nieuwe termen en hun betekenis weten. Bij eenVenture Capitalinvesteringsronde zijn twee van die termen pre-money en post-money.

Pre seed financiering

De pre seed financiering is de verstrekte financiering in de vroegste levensfase van de onderneming. Er is vaak alleen een idee voor een product/dienst. De pre seed financiering wordt gebruikt om de ontwikkeling van de dienst/product te financieren.
Deze fase wordt veelal gefinancierd door de oprichters van een bedrijf. Daarnaast zijn de Family Friends & Fools (FFF) ook een partij die in deze fase financiert.
Veelal kan er in deze fase nog een subsidie aangetrokken worden door de ondernemers en zijn er fiscale regelingen, ook sommige crowdfundplatformen kun je benaderen voor een pre seed financiering.

Seed capital

Seed capital is het type financiering dat financiers aan een startende onderneming verstrekt voordat de onderneming omzet genereert. Het product of dienst is uitontwikkeld en de onderneming is op zoek naar seed capital.
Seed financiering is qua omvang kleiner dan venture capital.

Series A

Een serie A, ook bekend als Serie A-financiering of Series A-investering, is de naam die doorgaans wordt gegeven aan de eerste belangrijke ronde van venture capital financiering. De naam verwijst naar de klasse van (preferente) aandelen die aan beleggers wordt verkocht in ruil voor hun investering. De series A financiering is vaak het moment waarop een venture capital financier instapt in de onderneming. Een Series A financiering is veelal tussen de 500.000 en 10.000.000 Euro groot. Series A financiers verkrijgen voor hun investering veelal een belang tussen de 10% – 40%.

Series B

Een series B financiering is de volgende financieringsronde die na een series A volgt. De verstrekte financiering is veelal hoger dan in de Series B. Sommige private equity financiers stappen in bij een series B financiering.

Startup waardering

Waar bij de waardering van een volwassen onderneming veelal wordt gekeken naar historische cijfers van de afgelopen 2 tot 3 jaar, is dit bij een startup niet mogelijk. Hoe een startup te waarderen?

Term Sheet

Een onmisbare document bij de start van onderhandelingen met een investeerder in de wereld van Venture Capital is de term sheet. Dit is een puntsgewijs overzicht van de voorwaarden om tot een investering te komen en vormt de basis voor verdere onderhandelingen.

Valley of Death

Dit is hét cruciale moment waar je als ondernemer misschien wel je droom achter je moet laten. Het is het moeilijke gebied tussen jouw enthousiaste plannen en het succes daarvan. The Valley of death.

Venture Capital

Venture capital, of durfkapitaal is kapitaal dat aan bedrijven wordt verstrekt om de (snelle) groei van het bedrijf te financieren.

Banken zijn traditionele vreemd vermogen financiers, die met name in het MKB, vooral op historische kasstromen en zekerheden financieren. Wanneer je als ondernemer een financiering aanvraagt bij bank om snelle groei te financieren wordt dat veelal niet (volledig) gehonoreerd.

Bedrijven die snel groeien kennen gemiddeld genomen een hoog risico, waardoor dit niet binnen het profiel van een bank past.

Toch zijn er partijen die de snelle groei willen financieren, dit zijn de zogenaamde venture capital financiers.

Door het hogere risico*karakter verlangen venture capital financiers een hoog rendement op hun investering, hierdoor gaat een venture capital financiering veelal gepaard met de verkoop van een deel van het te financieren bedrijf, alhoewel hier ook uitzonderingen op zijn.

Heeft u vragen? Neem dan graag contact met ons op via onze contactpagina.

Begrippenlijst - Venture Capital (2024)

FAQs

How to answer the question "Why venture capital"? ›

Q: Why venture capital? A: Because you are passionate about working with startups, helping them grow, and finding promising new companies – and you prefer that to starting your own company or executing deals.

What is the 100 10 1 rule for venture capital? ›

100/10/1 Rule - Investor screens 100 projects, finance 10 of them, and be lucky & able to enough to find the 1 successful one. Sudden Death Risk - Where the founder stops/loses capability to work on the idea. Investors usually choose the incubator strategy to avoid this risk.

What is the 10x rule for venture capital? ›

My simple advice when you raise capital: assume you have to return a liquidity event (sale or IPO) of at least 10x the amount you raise for raising venture capital to be worth it. Valuations change from round to round. Later stage investors will expect lower ROI, seed investors will be looking for a lot more.

How to crack VC interview? ›

If you have the requisite background, preparing yourself for common questions will help you shine in your venture capital job interview. Many of the questions you can expect during a VC job interview are general in nature, but others are unique to the venture capital industry.

How to nail a VC interview? ›

The most important things to remember are that you should be able to clearly articulate why you want to join the VC industry overall and the firm in particular, and have knowledge of the markets and industries in which the firm works.

What is venture capital short answer? ›

Venture capital definition

Venture capital (VC) is generally used to support startups and other businesses with the potential for substantial and rapid growth. VC firms raise money from limited partners (LPs) to invest in promising startups or even larger venture funds.

What is the 2 20 rule in VC? ›

The 2 and 20 fee structure is a compensation model commonly used by venture capitalists. It involves a fixed management fee (typically 2% of the total asset value) and a performance fee (usually 20% of the fund's profits) that the VC manager receives.

What is the 2 20 rule in venture capital? ›

The 2 and 20 is a hedge fund compensation structure consisting of a management fee and a performance fee. 2% represents a management fee which is applied to the total assets under management. A 20% performance fee is charged on the profits that the hedge fund generates, beyond a specified minimum threshold.

What is the 80 20 rule in venture capital? ›

In investing, the 80-20 rule generally holds that 20% of the holdings in a portfolio are responsible for 80% of the portfolio's growth. On the flip side, 20% of a portfolio's holdings could be responsible for 80% of its losses.

What are the 4 C's of venture capital? ›

How VCs can ensure responsible behavior without excessive regulation through The Four C's “Conviction, Compliance, Confidence, and Consequences.”

What is the 1 investor rule? ›

How the One Percent Rule Works. This simple calculation multiplies the purchase price of the property plus any necessary repairs by 1%. The result is a base level of monthly rent. It's also compared to the potential monthly mortgage payment to give the owner a better understanding of the property's monthly cash flow.

How much return does a VC expect? ›

Top VCs are typically looking to return 3-5X+ on their entire fund to their LP investors over ~10 years. For this, they need multiple 'fund mover' outcomes in each fund, since many early-stage investments will eventually fail or return only a small % of the fund.

What do VC firms look for hiring? ›

Venture capitalists want professionals who hold strong views on different industries and companies and who can justify their views based on market and customer analysis, not the product/technical details (maybe not as true in life sciences).

Who owns venture capital? ›

VC firms typically control a pool of funds collected from wealthy individuals, insurance companies, pension funds, and other institutional investors. Although all of the partners have partial ownership of the fund, the VC firm decides how the monies will be invested.

Do VC interviews have cases? ›

During a venture capital case study interview, the interviewer typically presents a business case related to the industry or market to assess your analytical, problem-solving, and communication skills.

Why do you want to be in venture capital? ›

Opportunities for learning and growth

Working in venture capital support offers opportunities to collaborate closely with various companies and entrepreneurs. It also enables exposure to cross-functional skills, emerging trends and technologies, allowing for continuous learning and career growth.

Why should I be interested in venture capital? ›

Prepare for your entrepreneurial journey

Venture Capital is a high-pressure job and a competitive career choice. It's adventurous, involves risk-taking, and offers a range of experiences. If you're ambitious and eager to be part of the exciting financial ecosystem, then it is an ideal career choice for you.

Why do you want to make your career in venture capital? ›

A career in venture capital can be both challenging and rewarding. On the one hand, VCs have the opportunity to work with some of the most innovative and talented entrepreneurs in the world. They also can make significant financial returns if their investments are successful.

Why do you want to work in corporate venture capital? ›

Strategic and financial skills development: CVCs are strategic investors who look beyond just financial returns. They seek investments that align with the corporate strategy and can provide strategic benefits. As such, a career in CVC fosters not only financial investment acumen but also strategic thinking.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 5857

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.