Altcoins in 2023; wat zijn het? - Beleggingsinstituut (2024)

  • Thomas
  • oktober 15, 2021
  • Laatst bijgewerkt 10 maart 2023

De term ‘Altcoins’ omvat alle andere cryptocurrency dan Bitcoin. Altcoins en Bitcoin hebben gedeelde kenmerken, maar verschillen ook op verschillende manieren van elkaar. Een voorbeeld hiervan is het consensusmechanisme dat sommige altcoins gebruiken om transacties te valideren of om blokken te produceren. Het kan ook zijn dat ze zich onderscheiden van Bitcoin door aanvullende of nieuwe mogelijkheden. Denk hierbij aan een lage prijsvolatiliteit of smart contracts.

Het aantal verschillende cryptocurrencies op de markt was per september 2021 12.190 verschillende coins. Op CoinMarketCap kunnen we ook nog zien wat de marktdominantie is van Bitcoin ten opzichte van de altcoins. Bitcoin is momenteel goed voor 42,6% van de gehele markt, wat betekent dat ze goed zijn voor 57,4% van de gehele markt.

Altcoins hebben vaak de neiging om dezelfde koerspatronen als Bitcoin te volgen, omdat ze afgeleid zijn van Bitcoin. Hoewel altcoins van Bitcoin zijn afgeleid, zeggen analisten dat de volwassenheid van ecosystemen voor cryptocurrency investeringen en de ontwikkelingen van nieuwe markten voor deze coins prijsbewegingen zullen maken onafhankelijk van de handelssignalen van Bitcoin.

Altcoins in 2023; wat zijn het? - Beleggingsinstituut (1)

Altcoins begrijpen

Het woord ‘Altcoin’ is een combinatie van twee woorden. Namelijk ‘Alt’ en ‘coin’. De term omvat alle alternatieve coins dan Bitcoin. De basis van het frame van Bitcoin en altcoins is vergelijkbaar met elkaar. Vergelijkingen zijn dat ze allebei code delen en ze functioneren als peer-to-peer systemen. Ook kan het zijn dat ze fungeren als een gigantische computer die grote hoeveelheden transacties en gegevens tegelijkertijd kan verwerken.

Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen Bitcoin en de altcoins. Bitcoin is namelijk een van de eerste versies van een cryptocurrency. Hierdoor vormen de filosofie en het ontwerp de maatstaf voor de ontwikkeling van andere cryptocurrencies. De uitvoering hiervan kent echter een aantal tekortkomingen. Het consensusmechanisme dat bij Bitcoin wordt gebruikt om blokken te maken, Proof-of-Work (PoW), is namelijk erg tijdrovend en kost veel energie. Ook heeft Bitcoin slechts beperkte mogelijkheden wat betreft smart contracts.

Wat altcoins doen, is het verbeteren van de geconstateerde problemen bij Bitcoin, om zo een concurrentievoordeel te behalen. Een aantal gebruiken het consensusmechanisme Proof-of-Stake (PoS). Dit om het energieverbruik, de tijd die nodig is om blokken te creëren en de tijd om nieuwe transacties te valideren, te minimaliseren.

Een ander voorbeeld is Ether. Ether is ’s werelds op een na grootste cryptocurrency als we kijken naar marktkapitalisatie. Ether wordt gebruikt als gas (de betaling voor transactiekosten) in smart contracts op Ethereum. Wat altcoins ook doen is dat ze andere kritiek op Bitcoin aanpakken. Hierbij kun je denken aan stablecoins. Dit is een cryptocurrency die geen prijsvolatiliteit kent, hierdoor zijn ze een ideale betaalmethode voor dagelijkse transacties.

Doordat ze zich op verschillende manieren onderscheiden van Bitcoin, hebben ze inmiddels een markt voor zichzelf gecreëerd. Dit is voor investeerders aantrekkelijk geworden, omdat zij potentieel zagen in de alternatieven voor Bitcoin en de daarbij horende voordelen ten opzichte van Bitcoin. Investeerders gaan er doorgaans vanuit dat, net zoals zij zelf, meer mensen de voordelen gaan inzien en met de tijd en toenemende gebruikers de prijs van de altcoin zal stijgen.

Verschillende soorten

Verschillende altcoins hebben allerlei verschillende soorten functionaliteiten en mechanismen van consensus. Ze zijn er dus in heel veel verschillende smaken te krijgen. Hieronder zul je een samenvatting vinden van de belangrijkste verschillende altcoins. Het kan ook zo zijn door de vele verschillende coins dat er een coin tot meerdere categorieën behoort.

Gebaseerd op mining

Zoals je aan de naam af kunt lezen, worden altcoins die gebaseerd zijn op mining gedolven. De meest gebruikte manier bij op mining gebaseerde altcoins gebruiken het Proof-of-Work systeem. Bij deze methode genereren systemen nieuwe munten door het oplossen van ingewikkelde problemen om zo blokken te creëren. Een aantal coins die op mining zijn gebaseerd zijn Litecoin, Monero en Zcash. De meeste uit de categorie beste altcoins van begin 2020 vielen onder de op mining gebaseerde cryptocurrencies. Hedendaags zou de werkelijkheid kunnen afwijken.

Het alternatief op mining gebaseerde altcoins zijn coins die van tevoren al gedolven zijn. Zulk soort munten worden niet gecreëerd via een algoritme, deze worden voordat ze worden vermeld op de cryptocurrency-markten al gedistribueerd. Een voorbeeld van zo’n munt is XRP van Ripple.

Stablecoins

Wat de handel en het gebruik van cryptocurrencies sinds de lancering ervan vooral kenmerkt, is volatiliteit. Daarentegen zijn stablecoins bedoeld om de gehele volatiliteit juist te verminderen door hun waarde te koppelen aan een mandje producten. Denk hierbij aan fiat-valuta’s, edelmetalen of andere cryptocurrencies. De bedoeling van het mandje is dat wanneer een cryptocurrency problemen ondervindt of faalt om te dienen als reserve om houders van de cryptocurrency te verzilveren. Bij de prijsschommelingen van een stablecoin is het de bedoeling dat het een smal bereik niet overschrijdt. Voorbeelden van stablecoins zijn USDT, USDC en USDP.

Beveiligingstokens

Je kunt beveiligingstokens vergelijken met effecten die worden verhandeld op de aandelenmarkten. Het enige verschil is dat ze een digitale herkomst hebben. Dit soort beveiligingstokens lijken op traditionele aandelen. Ze beloven vaak eigen vermogen in de vorm van eigendom of een dividenduitkering aan houders. Wat beleggers sterk aantrekt, is het vooruitzicht van prijsstijgingen voor zulk soort tokens. Vaak worden beveiligingstokens aangeboden via ICO’s (initial coin offerings).

Utility tokens

Het gebruik van utility tokens is voor het leveren van een service binnen een netwerk. Deze tokens kun je gebruiken om diensten aan te schaffen of beloningen in te wisselen. In tegenstelling tot beveiligingstokens delen deze tokens geen eigendomsbelang en keren ze ook geen dividenden uit. Een voorbeeld van een utility token is Filecoin. Deze wordt gebruikt om opslagruimte op een netwerk aan te schaffen.

Zijn altcoins een goede investering?

De markt voor cryptocurrencies en altcoins is nog in opkomst. Ook is de hele markt nog slechts in de beginfase van zijn gehele bestaan. De hoeveelheid cryptocurrencies op de markt is het afgelopen decennium veelvoudig vermenigvuldigd. De opkomende markt heeft ook veel nieuwe particuliere beleggers aangetrokken. Veel beleggers hopen met hun investeringen kortetermijnwinsten behalen. Echter heeft vrijwel geen particuliere belegger genoeg kapitaal om dit soort bewegingen in gang te zetten. De nog dunne markten en het gebrek aan reguleringen op de markt zorgen voor volatiele prijswaarderingen van altcoins.

Neem bijvoorbeeld Ethereum, de bekendste altcoin, als voorbeeld van de volatiele prijswaarderingen. Als we kijken naar een van de meest recente periodes, opende Ethereum dit jaar op 1 januari op 737,50 US-dollar. Vanaf hier steeg hij naar een nieuwe all-time-high van 4680,64 US-dollar die hij bereikte op 12 mei 2021. Hierna volgde weer een daling naar een low van 1717,17 US-dollar die hij bereikte op 20 juli 2021. Op moment van schrijven schommelt de prijs van Ethereum rond de 3000,00 US-dollar. Wanneer handelaren hier slim op inspelen met hun investeringen is er een schat aan geld te verdienen.

Het probleem is dat deze markten nog niet volwassen zijn. Er zijn nog weinig drijfveren voor de verschillende altcoins. De meeste waarderingen zijn gebaseerd op speculatie en marktsentiment.

Als beginnende investeerder in altcoins en cryptocurrencies moet je je dus goed beseffen dat deze markt een relatief groot risico met zich meebrengt. Deze markt is nog niet gereguleerd, opkomend en erg volatiel. Er zijn niet alleen maar slechte eigenschappen aan deze markt, de mogelijke winsten zijn ook aanzienlijk groter dan op andere markten. Maar houd in je achterhoofd dat de hoge volatiliteit een zwaard is dat snijd aan twee kanten. Hoge potentiële winsten, maar ook hoge potentiële verliezen. In deze markt moet je wel stalen zenuwen hebben om tegen de volatiele prijsschommelingen te kunnen. Voor de juiste investeerders zijn er veel pluspunten in de cryptomarkt.

Voordelen:

  • Altcoins zijn de verbeterde versies ten opzichte van Bitcoin. Ze hebben zich gericht op de tekortkomingen van Bitcoin en zich op die vlakken verder ontwikkeld.
  • De belofte van Bitcoin om er een werkelijk betaalmiddel van te maken zullen altcoins zoals de stablecoins kunnen gaan waarmaken. Stablecoins zijn niet vatbaar voor volatiliteit tegenover Bitcoin die dat wel is.
  • Er zijn een aantal altcoins die al grip hebben gekregen bij reguliere instellingen zoals Ripple (XRP) en Ether (Ethereum). Dit zal zorgen voor hogere waarderingen.
  • Als investeerder in altcoins is er een ruime keuze uit verschillende altcoins met allen verschillende functies binnen de crypto-economie.

Nadelen:

  • Altcoins hebben ten opzichte van Bitcoin een relatief kleine investeringsmarkt. Bitcoin is op moment van schrijven goed voor 42,6% van het gehele marktkapitaal.
  • In vergelijking tot Bitcoin zijn altcoins veel volatieler. Dit komt doordat er minder investeerders zijn en hierdoor een aanzienlijk lagere liquiditeit. Ook ontbreekt er een regelgeving en zijn er weinig investeringscriteria als het gaat om altcoins.
  • De ruime keuze in altcoins met allemaal verschillende functies en gebruikssituaties zorgt voor sommige investeerders voor een doolhof voordat ze kunnen investeren in altcoins. De investeringsbeslissing wordt voor investeerders een stuk lastiger gemaakt.
  • Er zijn een heleboel dode altcoins. Ook zijn er een heleboel ‘sh*tcoins’ die totaal geen functie of gebruikssysteem hebben. Voor beginnende investeerders kan het lastig zijn om deze te onderscheiden.

Tot slot

Altcoins zijn goede alternatieven voor de investeerder die zoekt naar diversificatie in zijn of haar portefeuille. Op een aantal coins na zoals de Ether van Ethereum, moeten de andere 12.000 verschillende coins nog hun naamsbekendheid ontwikkelen. Cryptocurrencies en altcoins zijn een mooi representatief voor het potentieel dat zij hebben om nieuwe moderne financiën vorm te geven. Maar, beleggers die geïnteresseerd zijn in altcoins, moeten altijd eerst onderzoek doen naar de altcoins waarin zij willen investeren. De risico’s die verbonden zitten aan altcoins zijn vergelijkbaar of groter dan die van Bitcoin. Dus onthoud, cryptocurrencies en altcoins zijn het zwaard dat aan twee kanten snijdt. Het winstpotentieel is groot, maar het risico ook.

Inhoudsopgave

Stop met sparen start
met beleggen

Altcoins in 2023; wat zijn het? - Beleggingsinstituut (2)

Ontdek de geheimen van dit boek

Gratis Beginners Cursus

t.w.v. € 99,-

Altcoins in 2023; wat zijn het? - Beleggingsinstituut (3)

Direct deelnemen

Bekijk ook onze andere blogs!

Crypto uitleg; Blockchain en fundamentele analyse

Een crypto uitleg geven aan klassieke beleggers kan best lastig zijn. Want de term cryptovaluta, wat betekent dit?

Lees verder

augustus 30, 2023

Belang van Duurzaamheid voor Bedrijven en Werknemers: Een Gids

Duurzaamheid Was Tien Jaar Geleden Nog Een Geitenwollensokken Onderwerp Duurzaamheid heeft de afgelopen tien jaar een opmerkelijke verschuiving

Lees verder

juni 6, 2023

Wat is ESG en hoe werkt het?

Wat is ESG? Wat de ESG is, gaat nu duidelijk worden. ESG (environmental social en governance), ofwel ecologische,

Lees verder

juni 6, 2023

Altcoins in 2023; wat zijn het? - Beleggingsinstituut (7)

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Gratis starten

Altcoins in 2023; wat zijn het? - Beleggingsinstituut (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 5269

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.